Bli delägare hur kolla upp företaget på bästa sätt?

13
1
Halloj!


Min föredetta arbetsgivare vill anställa mig igen med option att jag skulle få köpa in mig i företaget om 12-18 månader. Detta låter jäkligt lockande för min del då det är i en branch jag gärna vill hålla mig kvar i då den är givande och rolig.


Hur kan jag som privatperson gå tillväga för att få reda på så mycket neutral info som möjligt om företaget samt hur gör man rent praktiskt för att bli delägare, måste jag ha ett företag innan eller hur fungerar det?

Alla tips tas emot med varmaste hand!


Tack på förhand

mvh Uffe
109
Hej,[br]Att gå igenom och analysera ett företag inför köp av aktier det är det som kallas Due Diligence (DD) och det kostar naturligtvis en rejäl slant om det görs av någon av de stora firmorna. Men du kan hitta folk med erfarenhet av detta som kan anpassa en tjänst till lagom nivå och rimlig kostnad. Exempelvis jag själv  :) som jobbat med DD från båda håll. Dels som konsult på en stor firma som rådgivare på säljarsidan och dels som anställd investeringsanalytiker i en privatägd industrikoncern.[br][br]Om du erbjuds en marknadsmässig lön och dessutom får en option på delägarskap så kommer nog företagets nuvarande ägare att tycka att du gör inte någon investering genom att ta anställningen och vid den tidpunkt då det kan vara aktuellt att nyttja optionen så kommer du att ha hunnit få tillräckligt mycket insyn genom att du jobbat i företaget en tid.[br][br]Däremot om de anser att du ska gå ned i lön för att de tycker att optionen är värd väldigt mycket, ja då gör du ju faktiskt en investering redan vid anställningen. I sådant fall tycker jag det är rimligt att begära att få viss insyn. Särskilt om det innebär att du säger upp dig från ett annat jobb.[br][br]Det är väldigt många arbetstagare som blivit blåsta på incitamentsprogram i ”förhoppningsbolag”. Om de tycker att du inte ska behöva någon insyn inför ditt beslut så kanske det är ett tecken på att de inte riktigt har torrt på fötterna på något sätt.
13
1
Tack för tipsen![br][br]Hur gör man rent praktiskt när det väl är dags?[br]Jag antar att man bör skriva ett ordentligt kontrakt som innehåller allt från hur mycket man äger till hur bonus och vinstutdelning ska ske. vad måste jag göra innan självaste inköpet?[br][br]allt ni kan tänka er.... det behöver jag veta :)[br][br]mvh uffe
1165
16
Det finns massor av saker att tänka på, som det skrivits många och tjocka böcker och avhandlingar om. Utöver själva värderingen så är det främst skatteeffekter och ditt reella inflytande som är intressant. Utöver allt som skrivits så finns det hundratals prejudicerande domar i våra domstolar som berör dessa ämnen. [br][br]Att redogöra för allting här går inte, och med tanke på att man behöver en rätt bra insyn i er deal för att kunna guida rätt så rekommenderar jag en bra advokat med affärsjuridik på din hemort för att gå igenom det hela och förklara olika aspekter. Det kostar en del pengar, men det är ännu dyrare om det blir fel.[br][br]Vad du skall tänka på är att andelar under 10% i ett bolag har mycket lite att sätta emot en majoritet som överstiger 90% om man blir oense. I princip är sådana poster värdelösa den dagen man blir oense. Handlar det om sådana andelar, och bolaget inte är noterat så att aktierna kan säljas på en börs, så brukar jag tycka att det är bättre med en rejäl lön och resultatbonus på det man utför i sitt arbete istället.[br][br]Du bör också tänka på att om du köper en del för billigt så kan det utlösa väldiga skatteeffekter där det läggs på toppen av din lön.[br][br]Precis som Stefan skriver är det viktigt med en DD innan man går in med pengar i ett bolag. Stirra dig inte bara blind på siffrorna, utan försök att riskanalysera också. Om någon av ägarna idag skulle falla ifrån, vad händer då? Vilka avtal och ansvarsförbindelser finns det? Hur ser övriga aktieägaravtal ut? Betänk att det inte bara handlar om ditt jobb utan också om de pengar du satsar i bolaget ifall det går dåligt.
13
1
Tack så mycket för att ni tar er tid, jag är nybörjare på det här! :D[br][br]Så här är min syn på det hela. Där jag för tillfället jobbar och varit i drygt tre år står jag och stampar, jag har varit på väg åt annat håll det senaste halvåret.[br][br]När denna chansen dök upp lockades jag med en gång, det skulle innebära att jag först går in som anställd med en något lägre lön än genomsnittet(men det har jag idag med så skillnaden är inte stor). Det jag erbjudits är då option på kanske 30-45% för då 300-450 000kr totalt. Så det är inga jättepengar vi talar om egentligen. Dock ska allt gå rätt till och man vill ju minimera riskerna för att bli blåst. :)[br]Det är jag och han som driver företaget nu som skulle bli delägare i så fall. Han vill detta för att säkra min kompetens i företaget(som jag är ganska känd för i branchen) för framtiden. Jag känner ju honom sedan tidigare då han var min arbetsgivare, jag vet att det är en resonabel och reko kille, och jag tycker fortfarande att han är den bästa chef jag haft. [br][br]Företaget har 4-5 anställda och omsätter väl 4-6 miljoner med en liten vinst.[br]I företaget finns förutom kompetens flertalet maskiner med ett värde på x antal hundratusen plus datorer med mera, där det mesta är avbetalt.[br][br]Det är allt detta som lockar mig att ta detta steget, även att kanske kunna förbättra sin vardag och börja tjäna lite riktiga pengar i framtiden.[br][br]Mvh Uffe[br][br]
1165
16
Spontant låter det som en rätt så vettig deal, som det mycket väl kan vara värt att studera närmare.
13
1
[quote author=swetrot link=topic=7503.msg34501#msg34501 date=1281548097][br]Spontant låter det som en rätt så vettig deal, som det mycket väl kan vara värt att studera närmare.[br][/quote][br][br][br] det är lite så jag känner med.... en anställning med option är ju helt utan tvång också så jag har ju minst 12 månader att granska företaget..icke sant? :)[br][br]mvh Uffe
109
Just skatteeffekter är ofta det man vill komma åt.. de postivia alltså. Dvs att framtida vinster ska bli inkomst av kapital. Men som sagt det finns vissa fallgropar.[br][br]Framtida vinstutdelningar mm regleras knappast i optionsavtal. Om du köper in dej med så stor andel så får du inflytande över hur framtida vinstmedel ska förfogas, när det blir aktuellt. Tänk igenom också hur optionsavtalet påverkas av om bolaget behöver ta in mer kapital. Kommer din option då att spädas ut? Beror på hur det är formulerat. Du behöver också tänka igenom vem du ska teckna optionen med; med bolaget eller med nuvarande huvudägare. Handlar det om att din insats ska gå in i bolaget eller är det nån annan som ska casha hem ? Om pengarna går in i bolaget och kan investeras för att utveckla verksamheten är det ju mer värt för dej som delägare.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.