Det sa statsminister Göran Persson till journalister efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Han bekräftar därmed de löften som hörts från både finansminister Pär Nuder och arbetslivsminister Hans Karlsson om ökade resurser till arbetsmarknadsåtgärder.
"Vi gjorde en satsning i vårbudgeten på lönebidragen, där vi höjde dem kraftigt. Vi vill göra ytterligare en sådan satsning och dessutom göra antalet lönebidrag fler", sa Göran Persson.
Åtgärderna syftar till att öka konkurrenskraften på arbetsmarknaden hos dem som annars har svårt att få ett jobb. Dessutom flaggade statsministern för att resurser ska läggas på att hjälpa nyutbildade akademiker ut på arbetsmarknaden.
"Vi har långt framskridna planer på hur det ska gå till", sa han och tillade att det till exempel kan röra sig om kvalificerade statliga jobb.
Hur mycket resurser det handlar om ville Göran Persson inte uppge men han konstaterade att det för en gångs skull finns ett utrymme under utgiftstaket, vilket kan användas till ökade satsningar.
"Saldot i ett konjunkturläge ska vara negativt, annars kör vi fel politik. Men däremot ser vi att kostnaderna för sjukskrivningarna minskar och det växer fram ett utrymme under utgiftstaket. Det gör att vi har en frihet på utgiftssidan som vi inte har haft förut", sa han.
En stor del av debatten handlade om arbetslösheten och hur den ska kunna bekämpas. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt upprepade partiets argument om sänkta ersättningsnivåer som ska göra det mer lönsamt att arbeta. Lars Leijonborg stod fast vid folkpartiets ståndpunkt om bibehållna ersättningsnivåer, men poängterade att fusket med socialförsäkringarna måste bekämpas mycket hårdare än idag.
"Står alla bidragssystem till förfogande för dem som hellre vill vara hemma", frågade folkpartiledaren som uppskattar arbetslösheten, inklusive förtidspensionerade och sjukskrivna som kan jobba, till runt 17 procent.
Maud Olofsson meddelade att centerpartiet vid den stämma som ska hållas i helgen kommer att lägga fram "ett tungt program för jobb och tillväxt". Hon efterlyste "jobbmål", liknade de svenska miljömålen.
"Det är hög tid att Sverige får ett program för jobb. Riktiga jobb, inte ökade AMS-åtgärder", sa hon.
Göran Persson kontrade med att kalla den borgerliga politiken för en "otrygghetschock" och ägnade en stor del av sin tid åt att kritisera moderatförslaget om sänkta nivåer i socialförsäkringarna.
Källa: Nyhetsbyrån Direkt