Egenanställning istället för Enskild firma.. hur funkar det?

53
1
Hej!🙂

Har en enskild firma som bisyssla till mitt fasta jobb. Tanken var från början att kunna ta lite jobb som extra "krydda" och tjäna en slant. Men efter en hel dels grubblande har jag mer och mer börjat överväga att avveckla företagandet, då jag tycker lönsamheten är för låg i förhållande till hur mycket det kostar i tid och pengar med administration och bokföring. Det jag känner som minst stimulerande är att det är så svårt veta hur mycket pengar ett jobb genererat, eftersom det dröjer först tills årsbokslutet (året efter) innan jag verkligen vet vad jag egentligen har rätt att "ta ut". Visst kan man ta egna uttag löpande, men det känns inte lika motiveranade som man kunde få reda på förtjänsten direkt.

Samtidigt vore det kul att kunna ta något ströjobb (10000-15000kr) emellanåt, för personlig utveckling. Skulle man dessutom snabbt få pengarna i handen och slippa bokföringen, vore det en rejäl morot. Ex. känna att man gör ett jobb för att snabbt få ihop till en extra utlandsresa.

Jag har börjat kolla på egenanställning och tycker det känns intressant. Avgiften för egenanställningsföretagens arbete är ca 6-10% på faktureringsbeloppet.

MIMOs hemsida finns en kalkylator (se bild nedanför). Säg att jag gör ett ströjobb på 16500kr+moms. Efter att ca 9% dras från fakturan (avgift till mimo) kan jag räkna på 15000kr som förtjänst innan skatter/avgifter. Det ger ca 6800kr i handen, vilket jag tycker är helt OK. Om man räknat på 16500kr så hade intäkten istället blivit 7470kr. Således betalar jag endast mimo 670kr för deras hjälp.

[attachment=179]mimo.jpg[/attachment]

Vad bör jag tänka på när jag väljer olika egenanställningsföretag?
Hur funkar det med kostnader? (mejlar jag över inscannade verifikat till egenanställningsföretaget?)

I nuläget har jag ett "sista" stora jobb på gång under våren som omfattar ca 150000kr. Efter det tänkte jag dra ned på tempot. Är det läge att i så fall ta tag i egenanställningen på en gång så det jobbet körs genom egenanställningsföretaget?
Är det mycket jobb avveckla min egen F-skattesedel?

Med hopp om svar!:-[
1324
4
Kan ju börja med den sista frågan. När du avvecklar ett enskild fima är det normalt ganska lätt om du inte köpt massa verktyg (inkl datorer osv) + lager och dragit av på företaget. För då måste du ju "sälja" dom innan till marknadspris. Andra saker att ta hänsyn till är periodiserings och expansionsfonder om sådana finns. Sedan är det väl bara att skicka in blanketten Sedan åker du ju på deklarationen nästa år då vi nu passert årsskiftet. Sedan måste du även året efter deklarera NE en gång till för att "vända" förra årets schablonavdrag. Men det gör du ju på 1 minut om du deklarerar på nätet. Sedan detta med att vara egenanställd har ju en del fördelar. Vilket företag man skall välja beror ju mycket på priset men även på vad man får. Ex bör man ju vara försäkrad på dessa jobb. Så att den som egenanställer har bra försäkringar är viktigt. En annan sak är ju hur man hanterar fakturor. Det bör ju finnas ett bra webbgränsnitt där man knappar in datan och sedan är det klart. Faktura till kund och lön till dig. Själv har jag använt frilansfinans och är nöjde med dom. Sedan är det ju detta med skatt. Du ser ju en av nackdelarna med eget företag att du inte vet vad du får ut. Dessa bolag använder ju normal regeln om extraarbete där dom drar 30% i preliminär a-skatt. Men som all skatt som arbetsgivaren drar är ju bara preliminär. Du vet ju först vad du får ut när du deklarerar. Har du ex en lön hos din huvudarbetsgivare på över brytpunkten (420800:- som den blev efter att oppositionen fält höjningen) så är ju 30% alldeles för lite. Och då får du som alla löntagare en efterskatt. Hos frilansfinans kan du säga detta i systemet så vet du att din lön är så hög kan du begära att FF drar det direkt (50 eller 55%). Den högre siffran om över 602600:- i lön. Hans
53
1
Tack för svar hfohrman! Hur funkar det med kostnader man har... skickar man inscannade kvitton till egenanställningsföretaget? samt Gällande betalning för genomfört jobb. Får jag pengar för jobb jag gjort direkt då min kund betalat Egenanställningsföretaget? (dvs. och då egenanställningsföretaget dragit sin andel, räknat ut skatt/avgifter etc). Hur mycket jobb behöver jag som egenaställd lägga ned på administration?
1324
4
Desto mer egna inköp du har desto jobbigare blir det. För dom vill ju ha kvitton som du förstår. Och skulle du behöva ett verktyg så kommer ju dom att äga det och inte du. Så vad jag normalt drar av är 18,50 per mil resor. Har en gång dragit av flygbiljett got-arn t/r och det var väl OK men då försenades ju lönen en vecka. Därför passar nog egenanställning bäst för rena konsulter. Sedan knappar du ju bara in fakturan hos FF. Dom gör då en kreditkoll på kunden. Och är den OK betalar dom ut din lön. + fakturerar kunden i sitt namn. Och jag har oftast fått lönen innan kunden fått fakturan. Men det är ju FF problem om dom vill göra så. Så för mina jobb utan inköp brukar ett jobb rendera 10 minuter admin och så är det klart. Hans
1486
251
Men frågan är ju vad man får tillbaka vid deklarationen. Kollar man på skatteverkets skatteuträknare och slår in födelseår 1964, 32%skatt och 0 kr inbetald preliminärskatt och sen inkomst från enskild firma, 150 000. ( 10 såna jobb som du hade i bilden ovan) Då blir skatten att betala allt som allt 62270 kr. Man få alltså 87 730 kr kvar. Det är 20 000 kr mer än i bilden ovan x 10.
1324
4
Vill påpeka 2 saker som gör att Ingvars uträkning inte stämmer helt. 1. Ex Frilansfinans hade betalt ut 7500:- på dom 15000:- som man ser i exemplet. Dom är altså billigare än Mimo. 2. Din beräkning bygger ju på att personen bara har denna inkomst. Och om så vore fallet så kommer ju personen att få en hel del skatteåterbäring om han använder FF. Ex om vi tar dina siffror så 150 000:- i intjänade pengar på ett år. Om man får ut 75000:- av dom i nettolön så har man haft en bruttolön på 107143:- och FF har dragit 32143:- i skatt. Så i detta fall skulle dina 32% och 1964 ge 17308 i skatteåterbäring. Den avdragna 30% är ju anpassat av att detta är ett extrajobb. Och tjänar man ex 300000:- på ett annat jobb så lär ju både din och min uträkning en annan femma. Hans
53
1
Ok. Tack för svar och klargörande Hans! Mina främsta kunder är ekonomiska föreningar, kommuner och myndigheter. När jag läste FAQn på FrilansFinans hemsida så står det att ett kriterie för att få godkänd faktura för utbetalning av lön, är att kund är registerat på bolagsverket. Innebär det att jag fortfarande kan få godkänd faktura, fast det blir med anmärkning? Sen har jag en till fråga om avvecklandet: om jag väljer att gå på egenanställningsspåret. När i tiden är det smartast att avveckla? I nuläget har jag bokat in att jag ska träffa en redovisningskonsult i mars, för att göra bokslut gällande 2013. Är det rimligt att då även passa på att avsluta? Hur blir det i så fall med mina kontohändelser under 2014? Jag kommer förmodligen att fakturera min kund hela summan, 150000kr i maj/juni. Då har jag även en del avdrag för egen bil i tjänst som jag anger i samband med fakuteringen. Övriga kostnader under 2014 är bokföringsprogram hos swedbank, ca 185kr månad, pensionssparande hos swedbank (1000kr/månad) samt att jag kommer göra några "egna uttag" från kontot.
1324
4
Vad gäller när du lägger ner så är det väl så att det bör vara när det passar dig bäst. Och du får ju absolut inte fakturera något efter att du lagt ner. Deklarationsmässigt så blir det ju deklaration nästa år oberoende om när du lägger ner. Däremot bör du ju kolla detta med bokföringsprogrammet. Vad behöver du för att göra deklarationen. Måste du ha kvar tjänsten tills dess. Eller annars kanske du får göra alla papper klara iom att du lägger ner så du klarar att deklarera nästa år. Pensionsparandet. Kan du fortsätta med det som privatperson. Man får ju dra 12000:- per år som privatperson också. Eller så lägger du ner det. Sedan lär väl kommuner och andra myndigheter klara kreditchecken hos FF. Så där tror jag inte det är någon större skillnad. Dock är det ju viktigt där (som i vissa stora företag) att man får beställningsnummer av inköparen och att då FF (och inte ditt företag) blir godkänt som leverantör. Sedan har vi ju föreningar. Jag har faktiskt fakturerat en privatperson via FF en gång och då har jag för mig att jag fick vänta på pengarna tills kunden betalt. Men det är ju helt OK tycker jag. Hans
53
1
Hans: Kollade med Swedbank och man kan spara ned alla data på en CIA (eller vad det hette) -Fil, som man kan använda när man gör årsbokslut. Således föreslog hon jag pratade med att jag säger upp programmet och sparar ned data på filen. Jag pratade även med FF och de sa att kommuner/myndigheter etc. ej är några problem att fakturera. Sen pratade jag med Skatteverket om brytpunken som numer ligger på 433 900kr. Vi pratade om olika sätt hantera detta, bl.a. skattejämking, men det enklaste blir att dela upp fakturorna till kund i två stycken (vilket är helt OK för min kund). Den ena fakturan gör att jag fortfarande ligger under taket för brytpunkten och då skattas på 30% och på den andra, där jag hamnar över brytpunkten, skattar jag för övre gräns (50%?).
1486
251
Då är det väl bättre du kör det i enskild firma och periodiserar resultatet under åren framåt?
53
1
Ingvar: Tack för tips, men jag vill inte hålla på längre med egen firma. Är trött på administration, bokföring och allt kring. Kostnad för de administrativa bitarna (bokföringsprogram, stöd av redovisningskonsult med årsbokslut/prel.skatten etc.) blir i slutändan högre än den administrativa avgift som FF tar. Kommer att ha en väldigt låg omsättning på bisysslan, ca 15000-30000kr per år, närmsta åren. Vissa år kanske gör jag inte några jobb alls. Så jag bedömer att egenanställning är intressant att pröva, om jag överhuvudtaget ska ha firman kvar.
1324
4
Eftersom du räknar med en lön från ditt arbete på 340 000:- har du ju 80 000:- kvar till du skall betala statsskatt på dina pengar. Och det gör ju att mer än hälften av ditt "företagande" är utan statskatt (faktiskt nästan 2/3 men vi säger hälften så har du buffer om du tjänar mer utan tråkig efterskatt). Men sedan skall den betalas på resten. Nu har ju Frilansfinans sina omräkningsfaktorer. Om man använder normalfallet (som innebär att du inte skall betala statskatt på någon FF inkomst) så kör dom 2.0. Dvs om du fakturerar kund 50000:- + moms så får du ut 25000:- i fickan. Och dom drar 30% a-skatt. Men i ditt fall skall du ju betala 20% statskatt på drygt 1/3 av inkomsten från FF. Så i ditt fall använder du när du registrerar dig hos FF av deras omräkningsfaktor 2,33. Och då drar FF 40% a-skatt. Och det kan ju motsvaras av 30% på första halvan och 50% på den andra halvan. Och då lär du nog få tillbaks lite nästa år om dina siffror stämmer eftersom du hade 80000:- innan statsskatten. Och då kan du känna dig lugn. Omräkningsfaktor 2,33 gör ju då att du får ut 21500 på dom 50 000:- som jag skrev i exemplet. Och om man tar dina 150000:- bli det då 64500:- för dig. Lite bättre än du skrev. Och om du sedan får tillbaks lite till efter deklarationen blir det ju bra, Sedan om du nu iår kör ditt företag halva året och sedan FF andra halvan så kanske du bör räkna ännu mer för då är det ju 3 inkomster som skall beräknas och då betyder ju mängden f-skatt som du betalar nu en hel del. Nä nu är det dags för poolen. Hans, från ett varmt Thailand där jag bor halva året.
53
1
Låter inte helt fel med pooldopp i Thailand!8) Här i Sverige är det rejäl vinterkyla på de flesta håll. [b]Man kan alltså välja skattestas hos FF?[/b] Jag tolkade det som du antingen har 30 eller 50% att välja mellan? Kan man välja själv så blir ju 40% ypperligt. När jag pratade med skatteverket så föreslog de att jag skulle göra ny prel.skattedeklaration för 2014 som innebär att jag beräknar att dra in "0" kronor. Detta eftersom jag då slipper ligga ute med prelskatt (som i mitt fall blir nästan 3000kr månad). Jag lutar mer och mer åt att avveckla F-skatten och i så fall gör jag det direkt efter jag gjort årsbokslutet i mars. Då har jag kvar alla verktyg jag kan tänkas behöva för årsbokslutet. Övriga bitar vi pratade om med skatteverket var bl.a. det du hintade om Hans dvs. att jag får göra nytt årsbokslut 2015 i mars. Då var det viktigt kryssa för att jag upphört med Enskild firma, för annars får jag frågan om att inkomma med NE-blankett i mars 2016. [b]Det jag grubblar över är hur deklarationsbiten blir 2015. Blir det en eller två blanketter?[/b] Jag får väl en blankett som bygger på uppgifter skatteverket fått från min fasta arbetsgivare (där jag jobbar till vardags) samt uppgifter från FF som gjort årsbokslutet utifrån de uppgifter de fått från mig. Sen måste jag väl göra en ytterligare deklaration gällande enskilda firman och där kommer jag deklarera "0" kr avseende Överskott/underskott av aktiv näringsverksamhet (om jag gör alla jobb via FF). [i]Då borde det väl inte bli så mycket deklarerande?[/i] Bör tilläggas att jag inte har några inventarier/verktyg etc. som skall skrivas av. När det gäller expansionsfonder så tänkte jag ta ut dem nu när gör årsbokslut i mars.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.