/Daniel
För att fler ska våga starta företag i Sverige krävs en förändrad attityd till företagande, att fixeringen vid en trygg anställning försvinner. Dessutom måste skatten på företagande sänkas och regelverken förenklas.
Det måste löna sig att satsa på eget företagande. Det var panelen Signhild Arnegård Hansen, vice ordförande i Svenskt Näringsliv, Susanna Baconcini Stockholms Nyföretagarcentrum, Tobias Lindfors, Student Consulting och Magnus Aronsson, ESBRI överens om vid fredagens seminarium om nyföretagande.
Vad står i vägen för att fler ska våga starta företag?
Attityder till företagande, bristen på goda förebilder och trygghetsfixeringen är andra viktiga faktorer vid sidan av viktiga politiska frågor som till exempel skattebelastningen, regelverken och arbetsrätten, ansåg paneldeltagarna
Företagarna i panelen vittnade om hur de avråtts från att starta företag av sin omgivning; ett fast jobb betraktas av de flesta som klokare och tryggare.
Företagande handlar i grunden om individer som vågar tro på den egna idén och som bejakar drivkraften att starta företag. Sverige har ett internationellt sett lågt företagande. 4 av 10 kan tänka sig att starta företag men bara 4 av 100 gör det. Det ligger en stor utmaning i att stimulera fler till att starta företag.
Magnus Aronsson, Esbri, framhöll att nyföretagandet är grunden för dynamiken i samhället.
– Det skapar förutsättningar för nya jobb och det moderniserar det befintliga företagandet. Därför är det viktigt att få upp nyföretagandet i Sverige. För det krävs en ändrad inställning i samhället. Företagandet måste bli en förebild, ett positivt alternativ till anställning. Det positiva samtalet om egenföretagande måste genomsyra hela samhället med början i skolan, sade Magnus Aronsson
Signhild Arnegård Hansen menade att Sverige skulle behöva en fördubbling av nyföretagandet under de kommande fyra åren.
Medan Tobias Lindfors framhöll det märkliga i att man måste vara berättigad till a-kassa för att få starta egetbidrag.
Susanna Baconcini konstaterade att det är många äldre som i dag lämnar sitt jobb för att starta företag.
Enligt henne handlar steget till att starta företag om attityder. Det är individen som har makten och därför är förebilder viktiga.
– De stimulerar fler till att våga ta steget, menade Susanna Baconcini.
”De flesta kan mycket mer än vad man tror”, brukade hennes mamma säga. En viktig inställning som har hjälpt Susanna, och förmodligen är en förklaring till att hon i vuxen ålder blivit en så kallad återfallsentreprenör, en företagare som startat flera företag.
Av: Ulla Hamilton, Svenskt Näringsliv