Domännamn, hemsida, e-post och logga

53
1
Hej!

Håller på att sondera terrängen avseende hemsida och e-post.
Har kollat lite på nätet och börjar få en bild av läget. Har dock några grundläggande frågor innan jag går vidare:

1. Om jag förstått saken rätt så ingår www när jag registerar ett domännamn?
Dvs. säg att mitt företag heter "stenkrossarexpert" och jag registrerar "stenkrossarexpert" (vi förutsätter att det är ledigt) samt väljer .se och .com som domäner. Då blir det per automatik: www.stenkrossarexpert.se samt www.stenkrossarexpert.com. Stämmer det?

2. När jag registrerat mitt domännamn så identifierar jag i nästa steg en bra sajt där jag kan layouta min egen hemsida. Stämmer det?Vilka sajter kan ni i så fall tipsa om för att designa sin egen hemsida?

3. Jag skulle vilja koppla en e-post till mitt domännamn. Jag har goda erfarenheter av Outlook och dåliga av gmail/hotmail etc. Därför vill jag använda mig av Outlook eller liknande program.
I höstas gjorde jag dock en tabbe, då jag köpte studentverisionen av Office som ej inkluderar outlook (det var innan jag visste jag skulle använda outlook för eget företag).
Innan jag betalar 1890kr för nytt Office (småföretagarversionen) så vore det intressant höra om det går hitta liknande e-postprogram som outlook, fast billigare(?)
Samt OM jag ändå köper Office (småföretagarversionen)... räcker det med att jag köpt mitt domännamn för att i nästa steg "koppla" en e-post till min Outlook? eller måste jag köpa lös en e-postadress också?


Tack på förhand!
86
6
Jag försöker svara dig här nedan. 1. Det stämmer. Idag kan man dock skriva domännamn både med och utan www. Det betyder att det går lika bra att skriva dindomän.se som www.dindomän.se 2. Det finns ett flertal sajter som säljer konceptet, de har oftast färdiga mallar som du får välja mellan. Googla på t.ex layouta hemsida så ser du. Du får betala en månadskostnad. Står det att det är gratis, så betyder det oftast bara en begränsad period. 3. Med hjälp av Google Apps kan man koppla e-postadresser till sin domän. Om du inte vill köra webbmail, går det också bra att även koppla till Outlook. Det kostar inget extra om du gör det själv. Med Google Apps kan du också skapa en egen hemsida. Gratis e-postprogram finns, såsom Seamonkey och Thunderbird, men det måste alltid finnas en e-postserver, antingen på den egna datorn eller en filserver, för att det ska fungera. Hoppas det var till någon hjälp :-) Gunilla
2066
22
För att diversifiera, här kommer ett lite mer tekniskt svar. 1) dindomän.se är det du betalar för. Genom ändringar i DNSen för domänen kan du sedan peka olika prefix (www. t ex) till olika eller samma IP-adresser. Normalt är att dindomän.se och www.dindomän.se pekar mot samma webbsida. 1b) Du måste också ha någonstans att lagra filerna för din webbsida. Ett så kallat "webbhotell" - du hyr in dig på någon annans dygnet-runt-uppkopplade dator/server. Jag rekommenderar binero.se som leverantör, men det finns nära nog obegränsat med alternativ i olika prisklasser och med olika tjänster. 2) Sanning med modifikation. Det finns många "genvägar" till att snabbt skapa en webbsida. Du måste inte använda någon, det går att göra det själv, anlita en webbyrå eller en mängd andra alternativ. 3) Både ja och nej. Det räcker inte med att köpa domännamnet (du betalar för rättigheten att använda det), du måste också ha någonstans för eposten att lagras. Se det som att det måste gå att skicka epost till dig även när din dator inte är på eller uppkopplad mot internet. Idag ingår denna tjänst i stor utsträckning i priset du betalar för utrymmet att lagra din webbplats på. Med detta kan du sedan ställa in Outlook för att hantera eposten som skickas till *@dindomän.se Firefox tycker jag är ett bra alternativ till Outlook som hanterar det mesta minst lika bra eller bättre.
53
1
Stort tack för era svar Gnulia och Jonathan! Jag har sondera terrängen liten och fastnat för www.one.com Webbhotell Small (5 GB) - 12 månader (12kr månad) 144kr Årlig domänavgift (.se) 95kr Uppläggningsavgift 115kr [b][i]Totalt exkl. moms. 354kr[/i][/b] Mer informationen på följande sida: http://www.one.com/sv/las-mer Om jag tolkat informationen avseende 5GB erbjudandet för 12kr månad, så ingår alla funktioner, även e-post. Vid en jämförelse med Loopia, surftown och svenskadomäner, där priset ligger runt 1500kr, framstår detta som väldigt! billigt. ...är det något jag missat?
86
6
Nej, det stämmer, Har själv använt one.com tidigare, men eftersom jag kör på Mac fungerade inte att använda deras editor, man måste ha Internet Explorer för det. Naturligtvis kan man ftp:a upp filerna, om man gillar att koda själv. De är billiga, men deras support är halvdålig, upptiden kan också variera. Jag kör med Google istället, det är gratis och fungerar jättebra. Ingen support på gratisalternativet, men jag har klarat mig bra ändå. Upptiden är suverän och det är ett enkelt alternativ om man bara behöver en enkel hemsida. Lycka till!
53
1
Tack för svar Gnulia! Jag använder mestadels explorer, så för mig kan nog One.com i så fall vara ett alterantiv. En fråga: Hur funkar One.com:s sidor om man har andra webbläsare än explorer? Dvs. om en kund använder Firefox eller googlecrome och besöker min hemsida, kommer det då blir några problem? Tack på förhand!
86
6
Hur din hemsida fungerar i andra webbläsare beror mest av din kod. Det enklaste är att själv kontrollera genom att installera Firefox och Chrome. Jag kontrollerar även på Safari och Opera.
53
1
Tack Gnulia! Jag har köpt ett abbonemang hos one.com (enligt specifikation ovan). Jag har även laddat ned programmet "thunderbird" för e-post. Hur ställer jag in så att jag kan använda min nya e-postadress genom thunderbird? Samt Jag var inne och editerade lite på min nya hemsida. Efter att jag prövat lite design så valde jag "publish". När jag sedan går in på sidan externt så är det ändå bara "one.com"s logga. Dvs. inget av mina ändringar syns. Är det normalt att det brukar ta ett tag innan man kan börja jobba med sidan efter det att man gjort beställningen?
86
6
Normalt brukar man behöva lägga in serveradress för ingående och utgående e-post i sitt e-postprogram. De adresserna kan du få av one.com. För övrigt får du läsa hjälpen i Thunderbird.
53
1
Det löste sig med hemsidan så den visas nu. Däremot lyckas jag bara få till thunderbird så jag kan skicka e-post, men inte få den i min inkorg. Mejlen hamnar i one.com:s e-postkonto (vilket iofs inte verkar så dåligt). Den hjälp som finns på thunderbirds sida är på engelska och det verkar som den svenska versionen skiljer sig åt när det gäller hur inställerningarna och menyerna är utformade. Skall se om jag kan få en bekant som är lite mer kunnig i ämnet än jag själv att titta på detta, så det löser sig. Tack iaf för alla svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.