Importera från Usa och sälja via webbshop

1
Någon som vet hur det funkar med att importera från USA? Jag funderar på att ev. starta en e-handel och jag har sett produkter i USA som jag gärna skulle vilja ha i min shop. Frågan är bara om det lönar sig att importera. Jag har inte sett dessa produkter i Sverige, men frågan är om efterfrågan på själva produkten är såpass stor så att det kommer löna sig att importera istället för att välja en liknande variant på produkt från Sverige.

Dessutom undrar jag hur det är om man bestämmer sig för att importera livsmedel från andra länder, ta USA som exempel. Är det fritt fram att sälja detta via e-handel om man bara har sitt hem som sk "lagerlokal"? Det finns ju vissa regler att förhålla sig till när det gäller egen tillverkning av livsmedel i hemmet, men det borde väl vara fritt fram att ha redan förpackade saker som lagervara hemma? Det är väl ändå jag som står för att varan är i gott skick när den kommer till kund, i och med att det är jag som säljer varan?
9
Du får ta reda på om någon redan importerar "varan" till Europa annars finnns det risk att det blir parallel import.
2066
22
Vad skulle det spela för roll om fler än ett företag importerar samma sak?
9
För att parallel import är olagligt. Inte inom EU, men utifrån in.
2066
22
Nja, begreppet parallellimport brukar innebära att man importerar något utan tillåtelse från tillverkaren/ägaren, notera att jag undvikit begreppet i tidigare post. Så länge varumärkesinnehavaren är med på noterna kan alla sveriges företag importera samma sak utan att begå något lagbrott.[br][br]För att svara på frågan, försök analysera marknaden lite, vilka kunder finns, vad kan eller vill de betala. Utan att veta vilken produkt det är tror jag inte du får speciellt bra konkreta svar.
47
Måste fråga: bestämde du dig för att starta butik eller hittade du produkten först? Det känns som att de flesta börjar med "jag vill starta e-butik" och sen funderar på vad de ska sälja. Kanske är bra, men jag tycker det är lite bakvänt... [br][br]Hur som helst: det var ingen som svarade på frågan angående livsmedel? Jag undrar samma sak då jag funderar på att ta in lite saker som man kan äta.
1165
16
Livsmedelslagen kan tolkas, och tolkas, lite olika av landets kommuner som är tillsynsmyndighet. Väl förslutna förpackningar runt varor som kan förvaras utan krav på temperatur och med lång hållbarhetstid kan man i ringa omfattning förvaras i ett hem. Tänk godis, pasta, såspulver och liknande.[br][br]Sedan finns det krav som importör av mat att man har innehållsförteckningar på svenska, att det är ursprungsmärkt samt märkt med importörens namn, att det inte finns ingredienser i som inte är tillåtna här samt att det är fritt från olika bakterier, främst salmonella.[br][br]Ett gott tips är att ringa kommunens hälsovårdsenhet och ställa frågor till dem. Det är i alla fall de som sedan tolkar lagen.
47
[quote author=swetrot link=topic=6061.msg30687#msg30687 date=1264059023][br]Livsmedelslagen kan tolkas, och tolkas, lite olika av landets kommuner som är tillsynsmyndighet. Väl förslutna förpackningar runt varor som kan förvaras utan krav på temperatur och med lång hållbarhetstid kan man i ringa omfattning förvaras i ett hem. Tänk godis, pasta, såspulver och liknande.[br][br]Sedan finns det krav som importör av mat att man har innehållsförteckningar på svenska, att det är ursprungsmärkt samt märkt med importörens namn, att det inte finns ingredienser i som inte är tillåtna här samt att det är fritt från olika bakterier, främst salmonella.[br][br]Ett gott tips är att ringa kommunens hälsovårdsenhet och ställa frågor till dem. Det är i alla fall de som sedan tolkar lagen.[br][/quote][br][br]Ah, tack för informationen, ska kolla med dem. Även fast det är absolut bästa förvaringen så misstänker jag att de inte godkänner min jordkällare.. Iofs tänkte jag mest vinäger och kryddor som lika gärna kan bo på vinden. Kan man annars komma runt detta genom att märka produkter med "endast för utvärtes bruk"? Vad är det som bestämmer vad som klassificeras som livsmedel?[br][br]Hur vet man att det är fritt från bakterier? [br][br]Vet att jag ska fråga dem och inte här, men det är bara lite lösa funderingar än.
1165
16
Vinäger kanske får bo i en jordkällare om det du importerar är förslutna flaskor, gärna i glas. Kryddor däremot blir värre, det är stor risk för råttor, varför även en vind kan tänkas underkännas.[br][br]Utan att vara så insatt i livsmedelslagens definitioner så utgår jag från att det inte räcker med att skriva "endast för utvärtes bruk" på förpackningen. Antar att det har att göra med att vinäger är en produkt man normalt sett inmundigar. Du får i sådana fall kalla det för "Najjies porrengöring" eller något annat som inte associerar till mat.[br][br]Det finns diverse laboratorier i Sverige som testar livsmedel. Det är inte jättedyrt, men heller inte så billigt att man vill göra det oftare än nödvändigt. De flesta kryddor och vinäger är väl kanske inte så viktiga att testa i tid och otid, men kött testar grossisterna varje parti de hanterar eftersom det anses vara nödvändigt.[br][br]Mycket i livsmedelslagen bygger på egenkontroll. I korthet betyder det att du som hanterar livsmedel skall ha sådana kunskaper att du själv kan kontrollera att dina produkter håller laglig kvalitet. Det är du som är ansvarig för att du hanterar sakerna enligt lagen. Det kan betyda temperaturavläsning med jämna intervaller som skall journalföras, rengöring efter schema, bakteriekontroll, obruten kylkedja vid transporter etc. Sedan läser kontrollanterna mest av journalerna, ställer lite kontrollfrågor och uppstår inga oklarheter gör inte de några egna kontroller. Fattar de misstankar så börjar de leta, och det är t.ex. få restaurangkök i Sverige där man inte hittar något att anmärka på om man verkligen letar.
151
Allt handlar om marknadsföring ("allt går att sälja med mördande reklam"). Klart är att du kan få det lönande. Men lite goda råd på vägen:[br][br]* Tänk på att det tillkommer tullavgift (har inte siffran i huvudet, men det är över 10% på totalbeloppet inkl. frakt).[br][br]* Samma sak gäller införelsemomsen. Den får du visserligen dra av som ingående, men du måste ligga ute med 25% mer än vad varorna "egentligen" kostar ett tag, bra att räkna med för likviditeten.[br][br]Lycka till med din idé! Kontakta gärna mitt företag när det är dags att bygga webbshop...[br][br]MVH[br]Richard [br]RA Konsult InWest

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.