Egen verksamhet i samma bransch som nuvarande arbetsgivare

3
Hej,

Jag avser att starta eget företag i samma bransch som min nuvarande arbetsgivare.
Kunderna jag har för avsikt att arbeta med är inte kunder till mitt nuvarande företag, men leverantören jag kommer använda mig av är idag även leverantör till mitt nuvarande företag, vilket inte kommer förändras pga detta. De kommer fortsätta vara leverantör till min nuvarande arbetsgivare. Jag tänker givetvis säga upp min anställning om jag bestämmer mig för att satsa på detta. Jag har fått ett kontrakt av min arbetsgivare för ett par år sedan i vilket jag avsäger mig rätten att bedriva egen verksamhet i samma bransch under 2 år efter avslutad anställning. Jag har dock ej skrivit på kontraktet.

Min fråga är vad det finns för regler kring detta, vad säger kollektivavtalet hos HTF? Sekretesslagar? Jag avser inte ta med mig "känsligt material" utan vill göra detta på ett korrekt sätt och börja från scratch med det jag har i form av kunskap och erfarenhet i mitt yrke.

Tacksam för svar!
2066
22
Korrekt juridiskt eller korrekt moraliskt? (Har inget bra svar på din fråga, men intressant att höra.)
3
Givetvis gärna både juridiskt och moraliskt. Samtidigt vill man ju kunna följa sin dröm utan att behöva hamna i ett moraliskt dilemma. Man måste ju börja någonstans.
1165
16
Förbud att bedriva konkurrerande verksamhet är giltigt i avtal, men då måste den tidigare arbetsgivaren betala dig lön under den tiden. Du har ju i praktiken yrkesförbud. [br][br]När det gäller att använda samma leverantör, så räkna med att nuvarande arbetsgivare kan komma att sätta leverantören under hård press att inte sälja till dig. Och leverantören i sin tur kommer pressa dig hårt att komma upp i volym, annars är det ju inte värt konflikten.[br][br]Sådant här händer nästan varje dag i Sverige, men var försiktig med att råka tanka över kundregistret på ett USB-minne eller så. Sådana fadäser kan bli dyra.
2360
49
Det finns ju ibland en annan möjlighet och det är att du förutom dina egna uppdrag gör som konsult uppdrag åt din tidigare arbetsgivare, då tänker jag närmast på de du tidigare arbetat mot.
193
Att du funderar på att starta upp eget företag inom samma område som din arbetsgivare bäddar för problem redan från början. Ta varning av de svar du fått redan.[br][br]Moraliskt, du förlorar förtroendet hos din arbetsgivare. Bränn inga skepp, utan behåll en bra relation med din arbetsgivare även om du startar eget (jag vet ju inte hur bra er relation är idag), en dag kan du kanske behöva ta kontakt med din arbetsgivare i ett annat sammanhang. Och är ni i samma bransch är det väldigt sannolikt att ni korsar varandras väg igen. Snabba segrar är ofta kortvariga.[br][br]Lars förslag om att du går in som underkonsult till din uppdragsgivare (fd arbetsgivare) är bra, bara du håller dig till det avtal som ni har. Om kunden eller du försöker gå förbi din uppdragsgivare, kan det bli tvist p g a konkurrensklausul. Det är inte fint att sno andras kunder![br][br]Läs gärna mer i artikeln[br]http://www.foretagande.se/Starta-eget-och-Driva-eget-foretag/Uppdragsavtal-Praktiska-tips-for-dig-som-konsult-och-egen-foretagare.html 
2360
49
Detta med underkonsult fungerar alldeles utmärkt. Jag har själv varit det så till den milda grad att det bara droppade in pengar till min konkurrent från mig. Låter kanske lite galet men ett tag hade jag mer att göra åt konkurrenten än åt mig själv. Naturligtvis fick jag en del av kakan. Så ett öppet och förtoendefull hållning är A&O i sådana sammanhang.
193
Jag håller med om att underkonsult är ett bra sätt att jobba på av flera anledningar. Inte minst att kunna försörja sig som nystartad företagare.[br][br]Har blandade erfarenheter av att gå in som underkonsult. Det är bra att lära känna varandra bra först så att man har samma värderingar.[br][br]Ett exempel på intressekonflikt där uppdragsgivaren och jag hade olika värderingar var för några år sedan. Företaget som jag gick in som underkonsult åt i ett uppdrag ansåg att det var affärsmässigt att ticka pengar även när jobbet stod stilla för att ingen person hos kunden hade tid att visa mig vad de gör. Uppdragsgivaren ville med andra ord inte prata med kunden och försöka lösa problemet, och jag som konsult kände mig frustrerad eftersom jag ville hjälpa kunden. När uppdraget var slut, tackade jag för vårt samarbete och gick min egen väg.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.