Fackförbund

216
6
Kan man bli "utsatt" för ett fackförbund om företaget inte är anslutet till ett fackförbund?
355
1
[quote="swesale" post=48078]Kan man bli "utsatt" för ett fackförbund om företaget inte är anslutet till ett fackförbund?[/quote] Kan du förklara vad du menar med "utsatt"? Du är skyldig att följa svensk lag men inte skyldig att ansluta dig till kollektivavtalet. Frågan är bara om du kan få några arbetare om du säger det intefinns något kollektivavtal. Du ses då som iq befriad och skall inte gå ut med jobbannonser. Om du har tecknat kollektivavtal så kan facket ställa krav på dig om en anställd råkar illa ut eller om du inte följer avtalet. Var det detta du menade?
338
26
Inte svar på frågan men ge min syn på detta med facket då det är en ständigt återkommande fråga. Om arbetsgivaren verkar vettig skulle jag som anställd uppskatta om det inte fanns kollektivavtal. Det tyder många gånger på att arbetsgivaren är en person som verkligen bryr sig om sina anställda och inte behöver en utomstående organisation som ska blanda sig i och ta en del av kakan som istället kan ges som extra lön till de anställda. Men visst, det finns säkert många undantag. Kollektivavtal är i mina ögon framtaget av personer som om de själva hade drivit företag skulle behandla sina anställda som skit. De utgår helt enkelt från sig själva och tror att alla egenföretagare är onda blodsugande monster. Som tur väl är är de flesta företagare måna om sina anställda och ser dem som sin största tillgång. Därför kommer det inom en förhoppningsvis snar framtid vara ett minne blått med kollektivavtal, i alla fall som i nuvarande form. Trevlig helg! :D
367
48
[b]Bäste Janeo! Vad har du råkat ut för?[/b] Din aversion mot fackföreningar är svår att förstå. Man behöver ju inte resa till Bangladesh eller USA eller ta jobb på Ryan Air eller jobba som bärplockare i Sverige för att förstå hur viktigt det är med en stark facklig rörelse som tar vara på de anställdas intressen. Där bland företagarna syns tydligt just de blodsugande [i]och empatifattiga[/i] -mitt kurs.ttillägg- monster som du så riktigt målar upp. [b]Facket har dessvärre tappat greppet[/b] och blivit ganska tandlöst de senaste decennierna. Facket behöver du inte vara rädd för. [b]Skrämmande kurvor:[/b] Studier i Nationalekonomi visar tydligt hur klyftan mellan inkomst av arbete och inkomst av kapital har vuxit dramatiskt. Och hur andelen lön i förhållande till företagets intjäning har sjunkit. Jobbskatteavdragen där genomsnittslöntagaren har fått en extra månadslön per år gör ju att det verkar fnoskigt att komma och begära några procent löneökning. Inkomstökningen i form av Jobbskatteavdragen betalas av alla andra skattebetalare. Inte av företagen. -Eller återbetalas skall väl sägas i ärlighetens namn. Det är ju 12 lånade miljarder det handlar om... Betr facklig anslutning så är det ju faktiskt både bekvämt praktiskt och tryggt för båda parter att lönerörelsen förhandlas mellan organisationerna. [b]Företag tycks älska socialbidrag[/b] i form av försäkrings- avgiftssänkningar och ekonomiskt bistånd från AF när de anställer nytt folk. Lönebidrag,administrationsbidrag m.m. utgår ej om företaget inte följer gällande avtal och t.ex. har Fora-försäkringar. [b]Fähundar finns överallt![/b] Visst kan du stöta på pompösa töntar och oartiga besserwissrar inom den fackliga ombudsmannakåren- men sådant folk är lika vanligt bland arbetsgivare. Håll ut! snart är det jul!
12
Ja, om du har en enda anställd som är medlem i ett förbund så räcker det för att de ska ha rätt att begära ett kollektivavtal. Du har rätt att säga nej, men om de envisas kan de ställa till trassel för dig. Det kan verka knepigt att facket har såna "tvångsrättigheter", men det hänger ihop med att vår sunda arbetsmarknad bygger på fungerande kollektivavtal. Du som arbetsgivare har i gengäld fått långtgående lagliga rättigheter att bestämma över dina arbetstagare.
216
6
Hur ska man göra för att slippa teckna kollektivavtal? Jag vill ställa mig utanför Fackförbunden. Jag sköter allt bra iallafall.
367
48
[b]Din fråga:[/b] ..”hur gör man för att slippa”.. [b]Svar:[/b] Skriv inte på!
338
26
Jag anser att facket har en föråldrad utgångspunkt - att arbetsgivare är onda som bara ska roffa åt sig och utnyttja sina anställda. Prata med fackliga representanter så pekar de som oftast på detta. Uppgörelsen mellan arbetsgivare och arbetstagare borde fungera alldeles utmärkt utan utomstående OM arbetstagaren vill göra ett bra jobb och arbetsgivaren inte tillhör en av de få as som finns. Arbetsgivare överlag har idag förstått vikten av att sina anställda mår bra. Problem för de flesta företag som vill anställa verkar vara att de inte hittar folk med rätt attityd och kunskap. Arbetstagare verkar först tänka att först ska de få jobb, bra lön och sen ska de eventuellt visa att de kan jobba. Bort med facken så får arbetstagarna visa vad de går för, sen kommer arbetsgivarna göra ALLT i sin makt för att få behålla dessa duktiga arbetare. De slöa blir av med sitt jobb om LAS tas bort och tusentals unga kan komma in och ta över, Ja de som vill jobba då och inte bara de som tycker att de har rätt till ett jobb...
367
48
[b]Bra med lite uppfriskande meningsutbyten här på forumet.[/b] Jag respekterar Janeo´s uppfattning men har personligen svårt att tro på den helt igenom goda människan. Som företagare är det bl.a. min uppgift att sälja och tjäna in så mycket pengar som möjligt och samtidig köpa in till så låg kostnad som möjligt. [b]Att jag frivilligt skulle betala en medarbetare mer än nödvändigt[/b] för att den är duktig lär inte fungera. Skulle jag kanske rentav överbetala så att han inte går till en konkurrent? Och hur i hela friden skulle jag ha tid att löneförhandla med mängder av folk ideligen? [b]Jag tycker det är bekvämt och effektivt att tillhöra ett eget fackförbund[/b] som sköter basala förhandlingar med arbetssäljaren. [b](Arbetsgivare finns inte. Löntagare finns inte heller[/b]. Det är bara missvisande politikersnack. Ingen ger något. Ingen tar något. Arbetsmarknaden är en marknad där man köper och säljer. Företagaren köper den anställdes förmåga. Den anställde säljer sin arbetsinsats.) [b]Hur företagare och anställda skall uppträda mot varann[/b] regleras i följande lagar: Lag 1976:58, Lag 1915:218, Lag 1974:358, Lag 1987:1245, Lag 1982:80, Lag 1974:13, Lag 1982:673, Lag 1977:1160, Förordningen 1977:1166, Lag 2008:567, Lag 2008:293, Lag 1977:480, Lag 1991:1047, Lag 1995:584, Lag 1997:1293, Lag 1988:1465, Lag 2008:565, Lag 1974:981, Lag 1986:183, Lag 198:209, Lag 1970:215, Lag 1970:207, Lag 2012:804 Jag har tragglat igenom lagtexterna –(minns nästan inte ett smack)- och jag är tacksam för att ”mitt” fack Almega håller reda på vad som gäller för personal och sköter kontakten med Unionen och Kommunal. Och bäste Swesale jag misstänker att du inte heller klarar en sådan biff på egen hand. Skulle du initialt ta strid med facket och ställa dig utanför så hamnar du i en situation som kan liknas vid att få löss i pälsen. Kontakta i så fall UmbraJuridiska här på forumet.
216
6
Vad kan ett fackförbund göra om man har anställda som är med i fackförbundet men man inte själv (som ägare till verksamheten) är ansluten till något fackförbund eller har kollektivavtal?
355
1
[quote="swesale" post=48454]Vad kan ett fackförbund göra om man har anställda som är med i fackförbundet men man inte själv (som ägare till verksamheten) är ansluten till något fackförbund eller har kollektivavtal?[/quote] Ja, det verkar inte som om du förstår konceptet avtal o.s.v. Ett avtal är en överenskommelse två eller flera parter gör med varandra. Det kan handla om pris för en tjänst, vara, eller annat. När det gäller kollektivavtal brukar detta innehålla minimilöner, arbetstid och arbetsmiljö. Skriver du inte på ett avtal är du inte skyldig att följa detta avtal. Du kan läsa mer om vad ett avtal är på [url=http://sv.wikipedia.org/wiki/Avtal]wikipedia>>>[/url] Är det något du förstår?
367
48
Du kan ju ha ett hängavtal med aktuellt fackförbund utan att själv vara ansluten till något företagarförbund. Skall du ha någon anställd som får någon form av stöd från Arbetsförmedlingen; t.ex. att AF betalar viss del av lönen till dig så måste i allra flesta fall facket godkänna anställningen för att AF skall betala. Följer du allt som lagen säger om dina skyldigheter - se min tidigare förteckning av lagrum som reglerar arbetsmarknaden- så har du inget ”att frukta” från facket. Skulle du undvika att följa normal praxis och lagstiftning; - skyldighet att ha försäkringar o.s.v. eller om du t.ex. begår brott mot arbetarskyddet så ligger du illa till. Bojkott, uthängning o.s.v. Transportfack kan t.ex. bojkotta leveranser till ditt företag som sympatiåtgärd o.s.v. Din egen image kan störas av att du framstår som en person som inte förmår driva ett företag utan att bryta mot lagar och normala regler på arbetsmarknaden. Kunder kan bli nervösa för att kanske bli indragna i ev konflikter eller associerade med ditt företag. Om du upplever facket som ett problem för dig när det gäller att driva företag så skall du kanske tänka om och analysera dina motiv. Din kraft behövs till annat än att vara irriterad över facket.
2360
49
Utan facket skulle Sverige ha mycket mer arbete och bort med Las också som skapat stagnation i Sverige. Med snart 50 års erfarenhet av företagande men kunder som kunnat växa sig stora har valt att göra det i andra länder. Jag har haft bland de största som jag inredde åt en gång i tiden. Lars

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.