När du registrerar dig som medlem på Företagande.se godtar du dessa medlemsvillkor. Du är själv ansvarig för att ditt uppträdande är i enlighet med medlemsvillkoren och gällande svensk lagstiftning.
Du går med på att inte posta något störande, stötande, vulgärt, hatiskt, hotande, sexuellt anspelande eller något annat material som kan tänkas bryta mot någon tillämplig lag. Om du bryter mot detta kan det leda till att du blir permanent avstängd och din Internetleverantör kontaktas. Varje meddelandes IP-adress sparas för att stärka detta vid eventuellt missbruk. Du går med på att webbmaster, administratör och moderatorer har rätt att ta bort, ändra, flytta eller stänga vilka inlägg som helst, när som helst. Som en användare går du med på att all information som du skrivit in sparas i databasen. Den informationen kommer inte att distribueras till någon tredje part utan ditt samtycke. Webbmastern, administratören eller moderatorer kan inte hållas ansvariga vid intrångsförsök som kan leda till att data stjäls.
Som medlem får du även vårt nyhetsbrev med artiklar och erbjudanden. Om du önskar kan du enkelt avregistrera dig från detta nyhetsbrev. I övrigt används e-postadressen bara för att aktivera din registrering, och för att skicka ett nytt lösenord till dig om du råkar glömma det.
När du registrerar dig på forumet godkänner du samtidigt att de uppgifter som du lämnar behandlas i enlighet med personuppgiftslagen.
Copyright
Allt material på Företagande.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Det gäller allt innehåll på webbplatsen, som exempelvis artiklar, texter och grafik. Du kan använda material från webbplatsen för privat, men icke kommersiellt bruk. Du får publicera artiklar förutsatt att du länkar tillbaka. Ange vänligen källa om du citerar. Är du osäker på vad som gäller är du välkommen att kontakta oss.
Cookies och cookiehantering
Företagande.se använder cookies. En cookie är en textfil som lagras på användarens dator, för att sedan hämtas upp av servern när användaren åter besöker sajten.
En cookie innehåller ingen personinformation. Vill du inte tillåta lagring av cookies på din dator kan du stänga av funktionen i din webbläsare. Inga cookies kommer då att sparas, men vissa delar av denna webbplats kommer då kanske inte att fungera korrekt.
Disclaimer
Material som publiceras på Foretagande.se är endast avsett som allmän information och skall inte ses som professionell rådgivning. Det finns risk att innehållet inte är uttömmande eller helt uppdaterat. Användandet av material på denna hemsida sker på användarens egen risk. Foretagande.se ansvarar inte för och har inga förpliktelser i förhållande till material på hemsidan eller material på annan hemsida med länk till eller från denna hemsida. Genom att klicka på " Jag har läst och accepterar villkoren " går du med på att bindas till dessa villkor.
Varför bli medlem?
Det kostar inget
Bli skribent
Få ett riktigt vasst nyhetsbrev
Ladda ner mallar
Delta i diskussionsform
Rabatter hos Circle K, Sendify, Samsung, St1, mfl.
Circle K - rabatt på drivmedel.
Sendify - troligen Sveriges bästa fraktavtal.
Samsung - exklusiva erbjudanden, upp till 30% rabatt.
St1 - rabatt på drivmedel.
Med flera.
Varför bli medlem?
Det kostar inget
Bli skribent
Få ett riktigt vasst nyhetsbrev
Ladda ner mallar
Delta i diskussionsform
Rabatter hos Circle K, Sendify, Samsung, St1, mfl.
Circle K - rabatt på drivmedel.
Sendify - troligen Sveriges bästa fraktavtal.
Samsung - exklusiva erbjudanden, upp till 30% rabatt.
Jag sitter och dricker ett glas vin och funderar på investeringar och sparande/pensionssparande. Började söka efter information om att investera i vin och det verkar som det skulle kunna vara en bra investering. Det är ju dessutom gott 🙂
Någon som har erfarenhet eller tips så är det välkommet!! Det skulle t ex vara intressant att se lite siffror. Jag hittade inga exempel.
Jag samlade däremot en del länkar till tips och artiklar jag hittade om vininvesteringar:
Varför är viner en bra investering? Hur hittar man bra investeringsvin att köpa? 8 viktiga regler för att lyckas investera i vin. Det hittar du här: Tips och råd för att lyckas investera i vin
Hej! [br][br]Verkar ju vara en bra idé! [br][br]Visar sig investeringen vara dålig kan man ju trösta sig genom att dricka av vinet :bravo[br][br]MVH[br][br]R
Haha, ja det är ju alltid en tröst![br][br][br]Saxade ur denna. Bra tips där:[br][br][b]SvD:s vinexpert Jens Dolk - 7 tips om vininvesteringar[/b][br][br]Att lagra och spara vin för att tjäna pengar är en sak – att lagra för att njuta en annan.[br][br]1. Ett "vanligt" vin för 80-100 kronor kan med några års lagring bli helt annorlunda i doft och smak och bjuda på en annorlunda njutning jämfört med när det var nyköpt.[br][br]2. Vilka viner skall man lagra? Absolut inga boxar, det är en färskvara. Hoppa också över de allra billigaste vinerna. De är ofta för lätta och redan från början för runda och mjuka för att det skall hända något fantastiskt med dem. Nej, någonstans vid 100 kronorsstrecket börjar det bli intressant.[br][br]3. Generellt gäller följande: Röda passar bättre för lagring än vita, söta mer än torra och starkviner mer än vanliga viner.[br][br]4. Kolla på systembolagets smakindelning. När det gäller röda viner så är [br]det större möjlighet att ett vin som klassas som "strama & nyanserade" eller "kryddiga & mustiga" lämpar sig för lagring än de som ligger under "mjuka & bäriga" eller "fruktiga & smakrika".[br][br]5. Diskussionen om bra årgångar är inte helt relevant om vi pratar om njutning och inte att tjäna pengar. Ett bra år är ett bra år för att det går att lagra länge. Ett svagare år kan däremot mogna fortare och därigenom tidigare bjuda konsumenten en god vinupplevelse.[br][br]6. Att lagra vin är heller inte så krångligt som många kan tro. Det behövs ingen gammal stenkällare med perfekt temperatur och luftfuktighet. Se till att vinet ligger mörkt och ej för varmt (helst under 18 grader) så duger det fint för upp till fem års lagring.[br][br]7. Och sist men inte minst. Glöm inte bort att bara för att gamla och lagrade viner anses fint och kan vara dyra så betyder det inte nödvändigtvis att du tycker de är goda. Det är den personliga smaken som avgör om man gillar mogna viner med dess speciella karaktär eller inte. Personligen gillar jag till exempel inte gammal och lagrad fin champagne, Jag föredrar de unga med frisk, syrlig fräschör. [br][br][b]Handlas mest på vinbörsen Liv-ex:[/b][br]Bordeaux (rött): 91%[br]Bordeaux (vitt): 1%[br]Bourgogne (rött): 3,6%[br]Champagne: 3,4%[br]Italien: 0,7%[br]Rhone: 0,3%[br][br]Fotnot: Populäraste distrikten januari 2009.[br][br][br]Personligen tror jag dock det har ändrats mycket vad gäller vilka viner som är populära att lagra och handla med och det kommer säkert att ändras ännu mer. För vem köper franska viner.. :-\[br][br]Fler som tycker detta är spännande? :)
Ja, det här är kul. Har själv under en tid handlat någon låda då och då som åkt in i "vinkällaren". [br][br]Men man måste skilja lite på vad som är investering i sig själv och en rolig hobby, och vad som är en kapitalinvestering.[br][br]De billigare vinerna runt hundralappen är det svårt att sälja annat än i undantagsfall. Det handlar mer om att man investerar i att ha lagrade viner om några år att bjuda släkt och vänner på. Men det är roligt att kunna bjuda på sådant som inte funnits på Systembolaget på flera år.[br][br]Skall man göra en kapitalinvestering så är det röda Bordeauxer som gäller, och i en prisklass från 200-250kr för att det skall finnas någon som är villig att betala för dem efter några års lagring. Och det är nästan bara lådor som går att sälja till vettigt pris.[br][br]Vill man lära mer om vin så rekommenderar jag att börja dricka vin. Det är genom att titta på, lukta på och smaka på som man lär sig förstå skillnaderna, lär sig förstå hur man identifierar det språk som vinproffsen beskriver vinet med och naturligtvis lär sig vad man tycker är gott själv. Man jag kan rekommendera att nästa gång man har middag så tar man fram några olika flaskor vin från olika delar av världen. Då är konversationen för middagen fixad också, när alla får smaka olika viner. Är man bara två till middagen så har Systembolagen en del viner på halvflaska som kan rekommenderas för sådana tillfällen.
skoj![br][br]Men varför funkar bara bordeauxviner? Är de andra inte lika bra att lagra, är efterfrågan fortfarande så stor eller är det bara att de franska inte smakar bra så de måste lagras :giggle[br][br]Själv dricker jag nästan uteslutande viner från Australien och Sydafrika. Om jag går upp i prisklassen runt 200kr på dessa vinerna, tror du inte det skulle kunna bli värde i dem?[br][br]Vilka viner som säljer mest har ändrats mycket vet jag. Svenskar dricker t ex mest viner från Australien (om jag inte minns fel). Sydamerika med främst Chile säljer massvis världen över. Kan det inte ändras längre fram tror du så att det kanske kan va en bra investering att just välja dessa länder? Jag tänker inte då på de billiga som massproduceras utan de lite dyrare.
Jo, det kan mycket väl komma att bli så att man inser att viner tillverkade på andra ställen lämpar sig väl för lagring och ger en extra dimension. Men det är en väldigt konservativ bransch det här, och därtill så varar eventuella modenycker under ett halvsekel eller så, eftersom det tar tid att anpassa produktion och att lagra. Det finns ju också en enorm tradition av lagrade viner från Bordeaux där man lärt sig hur vinerna utvecklas med lagring.[br][br]Sedan är det säkert lättare att få bra betalt för ickebordeaxer på sina hemmamarknader eller i vart fall marknader där de uppskattas mera. I Sverige är ju vår gastronomi fortfarande väldigt "styrd" från Frankrike, och det genomsyrar även vinmarknaden.[br][br]Jag skall dock erkänna att jag har en hel del Argenina, Italien och Spanien i min källare, och vita tyska viner. Om det sedan blir en ekonomisk eller en gastronomisk investering får framtiden utvisa.
Lämpligast så köper man vinerna, förvarar dem något så när lämpligt hemma, och sedan dricker man upp dem/säljer dem när det är "dags".[br][br]Systembolaget är ett bra inköpsställe för viner till en som börjar med det här. Det finns mycket kvalitet som säljs där, till priser som inte är så avskräckande heller i ett internationellt perspektiv.[br][br]Den andra stora inköpsvägen är väl semesterresor. Inom EU får vi ju föra in 90l vin/person vid resa mellan länderna, så det är inga problem att ställa några lådor i bilen på väg hem.[br][br]Jag tycker att vin är något man månadssparar i. För 2-3000kr/månad får man ett antal lådor vin på ett år som går att lagra, och efter några år börjar mångas vinkällare att se rätt så mastig ut.[br][br]Kunskap betyder en del. På många orter anordnas studiecirklar, det finns föreningar och det finns litteratur på biblioteket. Sedan kan man ju dricka lite själv ibland, och på restauranger unna sig en lite dyrare flaska än husets för att se hur det smakar. [br][br]Det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel när man bedömer smaken på ett vin, det handlar mer om vilket sammanhang man dricker vinet. Inget vin är gjort med svensk husmanskost eller för den delen asiatisk mat för ögonen, och vad som passar till det står skrivet i stjärnorna. Likadant med vegetariska rätter, ingen vinbonde har något sådant i tankarna när de funderar över vilka druvor som skall ge ett gott vin. [br][br]Det finns helt klart utrymme för ordentliga klipp om man kan hitta viner som rika kineser om 15 år vill dricka till sin mat som kanske dessutom är inne i en vegetarisk trend.
Jag måste ha missuppfattat hela grejen med det här. Jag trodde ni menade att man skulle investera pengar i företagen som tillverkar/lagrar vinet. Det kanske också fungerar bra att investera pengar i?
[quote author=Dekor link=topic=7032.msg33174#msg33174 date=1274424166][br]Jag måste ha missuppfattat hela grejen med det här. Jag trodde ni menade att man skulle investera pengar i företagen som tillverkar/lagrar vinet. Det kanske också fungerar bra att investera pengar i?[br][/quote][br][br]:-)[br][br]Jag vet inte om det i Frankrike finns några "vinfonder" som investerar, eller om några vinföretag är noterade på börsen, men jag tycker det är bra mycket roligare att investera i riktiga flaskor än några siffror på en dataskärm.
Tycker man viner i sig är intressant och kul så varför inte. Dock så kanske det inte är någonting för just mig :)[br][br]Hade dock varit intressant att kolla upp hur mycket pengar det finns i den branschen, alltså när det handlar om att investera i deras företag.
Riga kostar ca 3 lat litern men det finns billigare märken som inte är så dyra. Varje supermarket med självaktning har ett 50-tal hyllmeter med alkohol av olika styrka, och är vi där samtidigt så kan vi ta en promenad till närmaste, Det är från den alla sjöfarare bunkrar upp. Tar du båten är det första huset från yackthamnen (ca 40m) som ligger innanför kryssningsfartygen som jag ser från fönstret komma in klockan 11.00
Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. Klicka här för att
registrera dig som medlem.