När ska man ge upp...?

8
1
Driver företag vid sidan av mitt arbete med blandad framgång. Har hållt på i ca 6 år, första åren testade jag mig fram på olika saker och gjorde många felinvesteringar. De sista två åren har jag försökt renodla verksamheten och satsa. Jag har ett "blandat jordbruk" där jag de sista 2 åren drivit gårdsbutik. Nu har själva företaget mer utvecklat sig till en mer butiksverksamhet, där jag köper in produkter och säljer. Jag har bland annat en väldigt unik produkt där jag har ett stort kontaktnät och stora möjligheter.

MEN.. jag är stundtals väldigt less, jag lägger stora pengar och engagmang på företaget och får inte några plussiffror...

Jag kan ju se att företaget går bättre (eller inte så mycket minus)de två sista åren men allt är så himla osäkert och min familj är rätt så less på min "minusbutik". Samtidigt som jag inte vill lägga ner hela skiten har jag svårt att satsa då jag saknar ekonomi för det. Vilket blir att jag håller på lite sporadiskt med investeringar och lägger mycket tid, alltså ca 15-30 timmar per vecka utöver mitt heltidsjobb.

Ofta så här på höstkanten börjar jag fundera på om jag inte ska lägga min tid och pengar på något som ger mer tillbaka.

Råd och tips tack!
2360
49
Råd i ditt fall bör bli en rådgivare som kan sätta sig in i alla parametrar och sådana råd är inte särskilt billliga om de ska vara bra. Lars
1486
251
Det är svårt att ge vettiga råd om man inte har mer av bilden klar för sig. Jag har gjort ungefär samma resa som du och gav upp efter 25 år inom jordbruk och handel med livsmedel. Har provat de flesta grenarna och sålt både potatis, kött och ägg. Omsatte som mest 400 000/månad men inte en krona över. Det här handlar om verksamheter med väldigt små marginaler, och ska det bli nåt över på det så är det många års gnetande med små vinster som gäller. Vad är det för unik produkt du har? Går den att utveckla och koncentrera sig på? Skulle det ge dig större glädje i jobbet? Sen måste man ibland sätta sig ner och göra en realistiskt beräkning av vad man kommer att tjäna på det man håller på med. Är det realistiskt att jag nånsin kommer att tjäna nåt? Är det praktiskt möjligt att tjäna nåt? ( har jag produkterna som krävs. Har jag läget som krävs? ) Kommer man då vid en sån här sittning fram till att : Nej, det kommer aldrig att bli nån inkomst. DÅ får man bestämma sig. Jag sålde kött och satte mig en dag och gjorde den här uträkningen, och kom fram till att det inte fanns en enda praktisk möjlighet att det skulle fungera. Jag fattade beslutet samma dag att lägga ner. Efter 300 000 kr i egna satsade pengar som gick i sjön. Så det är väl mitt råd om du inte redan känner inom dig att det inte är kul längre. Sätt dig ner och gör en kalkyl baserad på verkligheten. Ta in hjälp om det behövs. ( jag jobbar med sånt ) En syn utifrån kan ibland vara den spark man behöver. sagt i all välmening.
338
26
Kontakta Almi. De har nu någon form av lönsamhetsanalys som bara kostar någon tusenlapp då den är sponsrad av EU. Inte säker på kvalitén men värt att kolla närmare på. Almi kan även ge råd och de kostar inget. T ex kan de hjälpa till att slipa på affärsplanen. De har tom mentorsprogram. Vad man än gör i livet känns trist och jobbigt ibland. Som företagare tar det tid att lära sig som allt annat och jag har med haft många tuffa perioder precis som ni skriver här. Men att ge upp har i mitt fall aldrig varit ett alternativ. Mitt råd är att sätta dig ner med familjen och berätta hur du känner så ni verkligen förstår varandra. Har du dem med dig så är det en sten mindre från axlarna.
2360
49
Var det efter avdrag från inkomst av tjänst annars har du en stor slant att få tillbaka, om jag minns rätt bör det bli 45.000 vilket kan delas upp på 2 år om man inte kan andvända under ett år och man kan välja hur stor del som ska vara på varje år vilket i vissa fall kan ha avgörande konsekvenser. Lars
1486
251
Om du syftar på mig, Lars, så var det ett AB, som sedan kursade. Så ja, vi har dragit av det som kapitalförlust i självdeklarationen.
2360
49
Jag trodde inget annat heller när det gällde dig men jag hade en person som missat det i den enskilda firman som såg mig som ett ljus i mörkret. Lars
8
1
Ja, det är väl ungefär som jag kommit fram till.. att även om jag får snurr på hjulen kommer pengarna in inte motsvara vad jag tjänar i lön på mitt ordinare jobb.. Det är rätt så surt att inse att man lagt in flera hundra tusen i sitt företag och går ca 2000 kr plus tredje kvartalet, men kollar man totalt på hela året är det ca 40 000 back. Nyfiken på vad en egenföretagare i livsmedelsbranschen tjänar per år när verksamheten går bra. Finns det siffror på sådant? Eller vad t ex butiksinnehavare kan komma upp i för belopp. Det finns ju statistik på vad butikssäljare och dylika tjänar men jag hoppas verkligen att affärsinnehavaren tjänar lite bättre än så? Ska träffa en företagsrådgivare i slutet av månaden, hoppas han kan ge mig bra råd.
1486
251
Det finns ett gammalt talesätt att en Ica-handlare på en liten ort med 10-20000 invånare blir miljonär på 8 år, och jag tror faktiskt det stämmer rätt bra, om man tittar på handlarna lokalt. Det som är hela grejen inom livsmedel är hög omsättning. Och även en butik på en mindre ort omsätter kanske 200 miljoner. Med 5% i vinst så blir det 10 miljoner. 15 anställda drar 7-8 miljoner och då finns det ändå en hyfsad vinst kvar. Därför tror jag inte gårdsbutiker nånsin kommer att bli nån jättehit faktiskt. Omsättningen bli för låg och då måste man ta högre priser och då lockas mest bara de riktigt entusiastiska kunderna. Då tror jag det vore bättre att en antal lokala producenter gick ihop i en grupp och hyrde en lokal i ett attraktivt handelsområde. Erbjuder alla produkter på ett ställe och turas om enligt schema att sköta butiken. Då funnes det förutsättningar att nå en hög omsättning och många kunder.
2360
49
En vanlig syn i Riga/Lettland är minibutiker i ett litet center samt frukt och grönsakstorg utanför. Trots att det idag växer upp det ena jättecentret efter det andra så hänger dessa små kvar och i centrala Riga har de t.o.m. utökat nere vid Zeppelinahallarna/järnvägsstationen där man kan hitta allt och lite till. Lars
27
[quote="Olverta" post=48274]Ja, det är väl ungefär som jag kommit fram till.. att även om jag får snurr på hjulen kommer pengarna in inte motsvara vad jag tjänar i lön på mitt ordinare jobb.. Det är rätt så surt att inse att man lagt in flera hundra tusen i sitt företag och går ca 2000 kr plus tredje kvartalet, men kollar man totalt på hela året är det ca 40 000 back. Nyfiken på vad en egenföretagare i livsmedelsbranschen tjänar per år när verksamheten går bra. Finns det siffror på sådant? Eller vad t ex butiksinnehavare kan komma upp i för belopp. Det finns ju statistik på vad butikssäljare och dylika tjänar men jag hoppas verkligen att affärsinnehavaren tjänar lite bättre än så? Ska träffa en företagsrådgivare i slutet av månaden, hoppas han kan ge mig bra råd.[/quote] Det är tufft att få folk att besöka en butik som ligger avsides. Finns det möjlighet att sälja någonting via internet? Honung, torkade blommor, hantverk, kokböcker eller liknande? Har du undersökt restauranger, caféer och liknande som bara säljer mat tillverkat av lokalt odlade råvaror? Du vet den riktiga kocken vill gärna ha fina råvaror som är helt färska. Sedan, bor du i "rätt" kommun kan du ju faktiskt kontakta de som lagar mat till skola, vården och liknande. Många kommuner satsar ju idag på råvaror lokalt. Jag ser ingen hemsida någonstans? För en kostnad av ett par hundra kronor per år kan du synas på sökmotorer när någon letar dina produkter. Får jag fråga var någonstans i Sverige ligger din butik?
2360
49
Torkad svamp är något som är eftertraktat i utlandet på restauranger, för övrigt kan jag bara hålla med bredbandsbloggen.se det gäller att synas. Lars
8
1
Jo, nog syns jag alltid. Har hemsida, facebook sida och står ofta ute på marknader och säljer mina varor. Säljer även till ett flertal butiker. Har valt att vara anonym här på detta forum för jag tror att det är dålig publicetet att berätta att man håller på att ge upp. Sålde för ca 46000 kr tredje kvartalet. Antar att det är rätt så låg omsättning. Sen har jag ju mycket i lager med så den exakta siffran på hur lönsamheten är får jag ju inte förrän vid bokslutet.
2360
49
Envishet, tålamod, nytänkande är några bra saker att ha med i bagaget, själv har jag gett mer än 10.000 gratisråd under de senaster åren på nätet, (här över 2100) och det ger mig tillfredställelse med alla tack jag fått genom åren som jag tycker är ovärdeliga. Bilden på min logga här är mitt senaste projekt. Boken jag gett ut handlar om min farmor som fick den högsta utmärkelsen en kvinna fått utanför England av Kung Geroge V för tapperhet i tjänst. Många år vid frontlinjen med ohyggliga minnen men alltid ENVIS TÅLMODIG NYTÄNKANDE och ofta ibland dumtristig för att inte säga galen. Man har mycket att lära utav den gamla generationen. Lars
3
Det kan vara ett synnerligen hårt arbete att bygga upp ett företag. Förhoppningsvis har det löst sig för dig. ...Det skulle vara intressant med en uppdatering av hur det har gått!
2360
49
Att ha folk som betalar för att få vara och arbeta med er både svenska och utländska. Lars
64
12
Det beror väl på hur mycket minus du går? Hur marknadsför du dig idag? Ingen nätbutik?
8
1
Ja, hur har det gått.. Jag kämpar på och går fortfarande back tyvärr, men har inte gett upp! Nu har jag funnit en lokal som ligger längs en vältrafikerad väg som jag hoppas mycket på. Flyttar in där i februari och utökar sortimentet. Min nuvarande butik ligger helt enkelt alldeles fel för att locka kunder, det är dyrt att marknadsföra sig och nu med det nya läget får jag mycket gratis genom en enkel "gatupratare" Har dock funderat på vissa investeringar, men vill helst lugna mig lite för att lyckas nå lönsamhet först. Jag vet att folk vill ha mina produkter och jag vet hur jag ska få merförsäljning, det tar helt enkelt TID
64
12
Kul att höra att du fortfarande kämpar på, det gillar jag! Jag drev själv min reklambyrå sidan om mitt ord.jobb i 7 år och slet för att gå break even men idag kör jag heltid och lever min dröm som egenföretagare. Tycker det är bra att du nu har en butik som är synligare men du har inte alls funderat på att marknadsföra dig via nätet för att få upp ögonen för din butik och produkter? Du behöver nödvändigtvis inte sälja via nätet (även om detta endast skulle kosta dig låt säga 500-600 kr i månaden) men att åtminstone ha en hemsida, sökmotoroptimera den? En enkel och gratis sak är ju att lägga ut företaget på Facebook och lägga upp massa fint där, har du det?
8
1
Jo, hemsida har jag och marknadsför mig stadigt på facebook. Har drivit butiken i 9 månader nu och jag har dragit några tunga nitlotter (läs felinvesteringar). Nu har jag stora problem med likviditeten i företaget...känns som jag står vid branten Jag har ökat min omsättning avsevärt sen jag flyttade butiken men även min arbetsinsats, har öppet ca 13 timmar i veckan. Hade gärna haft öppet mer men har haft kvar mitt jobb på halvtid för att ha en säker inkomst. Funderar ju allvarligt på om jag verkligen är rätt person för att ha eget, skenar lätt iväg med "toppenideér" som ofta blir tunga utgiftsposter.. hade t ex färskt bröd en dag i veckan från ett lokalt bageri, höll väl på lite för länge med det innan jag fattade att jag inte tjänade en krona utan förlorade mest tid och pengar. Nu står jag igen i valet av att lägga ner, eller kanske hyra en annan lokal som har betydligt bättre läge med som även medför mer investeringar.. Hjälp! Förhoppningsvis kan jag få med en kompanjon i den nya lokalen och det skulle ju underlätta mycket
1009
211
Tråkigt att det går trögt fortfarande. Kom ni fram till något när du träffade företagsrådgivaren tidigare? Har ni räknat på om det finns en praktisk möjlighet att gå med vinst på affären, som Ingvar föreslog? Jag tänker att ni måste lägga mycket tid på jordbruket för att ha tillräckligt med varor till butiken för att kunna leva på det, och finns då tid för att ha butiken öppen? Sedan kan man ju fundera på om man ska ha både jordbruk OCH butik. Båda tar tid och kanske blir det för lite tid för att få något alls att fungera bra. Väljer man jordbruk kanske man får tid över att sälja in till restauranger/fik/butiker till bättre pris samt att hela produktionen kan säljas. Låga marginaler kräver hög omsättning. Kanske se över till vem man säljer? Kanske en finare restaurang kan betala lite mer för produkten? Kanske man kan förädla produkten för att få bättre pris? Bara lite tankar... utan hela bilden är det svårt att ge några konkreta råd. Men en sak kan man alltid råda till, och det är att räkna igenom innan man gör något.
1486
251
Jag tror du skulle behöva ett öga utifrån, och då är nog såna som Almi tyvärr inte alltid rätt eftersom dom är alltför teoretiska och långt från verkligheten som de riktigt små företagen lever i. Jag vet själv hur det var när jag höll på med jordbruket, och varje år när man satt med årsredovisningens röda siffror hos revisorn så frågade han: När f-n vänder det?! Ja, jo, men jag har fina produkter och har bra kalkyler..det kommer nästa år. Men det gjorde det ju aldrig, och så här efteråt vet jag att han hade rätt från början. Jag borde långt tidigare sett över siffrorna med en praktisk historia som bas. Inte teoretiska kalkyler. Var i sverige finns du på ett ungefär? Vi är många som försöker bygga nätverk i det tysta. Kanske vet jag eller nån annan här nåt som skulle kunna vara till nytta för dig. Kompanjon och ny lokal låter både bra och skrämmande. Kompanjonskap som lever i ekonomisk nöd brukar frestas till det yttersta, så ni bör tala med varandra noga om förutsättningarna och hur ni kommer att reagera på tuffa tider och mycket jobb.
lesliejustin
Har ställt samma fråga nu ett tag efter så lite framgång med att få igång min [url=http://casinonyheter.net]casino hemsida[/url] Funderar också på att kasta in handduken då allting bara känns värdelöst utan någon framgång såhär långt... Men så ska man väl givetvis inte tänka, man får ta sig i kragen och försöka sig på något nytt om ena grejjen inte fungerar.
2360
49
Nytänkande är ett ord som ofta förekommer och det är alltid spännande att se om det ger något resultat, själv ritar jag just en smart kompakt hem/kontorsenhet som jag kommer att behöva återförsäljare till, samt redan nu ÅF till boken WOMAN IN BATTLE. den engelska versionen av KVINNA I STRID. GÅRDSFÖRSÄLJNING som du inte tycker ger så mycket kanske kunde kombineras med loppmarknad av saker om du redan har lokal, det är något som blir allt mer populärt här i Sverige. Jag såg sådan i Tyskland (flomarket) på 70-talet och där fick man t.o.m. betala för parkering.
2
Det är en styrka att aldrig ge upp, men likväl krävs det styrka och mod att inse när man är ute på hal is och ändra riktning. Du får nog ta en funderare om du ser en framtid i ditt företag, om du gör det så kanske det är dags att ta steget att satsa 100%? Jag vet inte ett enda framgångsrikt företag som kört på halvfart iallafall.
2360
49
Det är inte bara när man är ute på hal is som ändring av riktning ska göras utan kontinuelligt som att segla ungefär.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.