Trots att vi lever i den delen av världen där alla har samma möjligheter, om än lite olika förutsättningar, så är det få som uppnår ekonomiskt oberoende, det vill säga en inkomst och ekonomiska trygghet som de verkligen önskar. Många pensionärer lever på gränsen att de klarar månadens utgifter och skulderna bland unga växer. Att bli ekonomiskt oberoende finns inte ens på kartan för de allra flesta.

Orsakerna till varför så få lyckas bli ekonomiskt oberoende är många så som genetik och socioekonomiska faktorer, men är de helt avgörande? Inte om vi ska tro Brian Tracy som spenderat större delen av sitt liv att studera och lära ut hur man blir framgångsrik.

Det är lätt att skylla på politiker och andra omständigheter men det personliga ansvaret bör alltid lyftas fram och hyllas då det är en avgörande faktor för framgång inom alla livets områden. En idrottsstjärna tränar i många år innan framgången kommer, samma princip gäller för pengar.

I en infograf publicerad av Brian Tracy listade han de vanligaste orsakerna till att fler människor inte blir ekonomiskt oberoende. Vi går igenom dem här.

Men först.

När är man ekonomiskt oberoende?

Att vara ekonomiskt oberoende innebär att det kommer in pengar på kontot regelbundet eller att man har pengar som man kan leva av utan att behöva jobba. Man behöver inte längre oroa sig för pengar.

En del blir ekonomiskt oberoende genom att bygga upp en passiv inkomst som överstiger utgifterna. Dessa inkomster är ofta skapade genom diversifierad portfölj av inkomster som kommer från flera håll som till exempel fastighetsinvesteringar, aktier och andra saker som ger regelbunden avkastning. Här kan du räkna ut avkastning på egen kapital.

Steget som kan göra skillnad är inte stort

Om en vanlig löntagare i Sverige skulle spara 1000kr/månad från att denne börjar jobbar tills pensionen (20-65år) och investera den omsorgsfullt med en avkastning på 10 %, skulle det bli en extra pension på hela 9 miljoner kronor.

Brian Tracy ställde sig frågan varför det då är så få människor som uppnår ekonomisk frihet.

Här är de fem vanligaste orsakerna enligt honom.

1. Tanken att bli ekonomiskt oberoende har aldrig slagit dem

Det första skälet till att människor inte uppnår ekonomiskt oberoende är att de inte inser att det är möjligt. Den genomsnittliga personen har vuxit upp i en familj där hen aldrig har träffat eller känt en rik person. De går till skolan och arbetar tillsammans med människor som inte är rika, och har en umgängeskrets som inte heller har kunskap om hur pengar och investeringar fungerar.

Missa inte: 21 situationer där rika personer tänker annorlunda än resten

2. De tog aldrig beslutet att bli ekonomiskt oberoende

Det andra skälet till att människor inte blir ekonomiskt oberoende är att de aldrig bestämde sig för att bli det. Även om en person läser en bok, närvarar på föreläsningar, eller umgås med människor som är ekonomiskt framgångsrika, förändrar det ingenting förrän hen tar ett beslut om att göra något åt saken.

Om du fortsätter att göra vad du alltid har gjort, kommer du fortsätta att få vad du alltid har fått.

Att ta beslutet är ett viktigt första steg mot att uppnå finansiell frihet.

3. Kanske imorgon - uppskjutarbeteende

Det tredje skälet till att människor inte blir förmögna beror på förhalning; att de prokrastinerar, alltså skjuter på saker. Människor har alltid en god anledning att inte påbörja vad de vet att de behöver för att göra framsteg. Det är fel månad, fel dag, eller fel år. Affärsförhållanden i deras bransch är inte bra, börsen svajar och räntan är låg men kanske ser det bättre ut imorgon. Men det finns aldrig en bättre tid att påbörja något än just nu!

4. De är inte beredda att betala priset för att bli ekonomiskt oberoende

Det fjärde anledningen till att människor lever som fattiga pensionärer är vad vi kan kalla oförmågan att skjuta på tillfredsställelse. Den stora majoriteten av människor har en oemotståndlig frestelse att spendera varje krona de tjänar och till och med låna pengar på kredit för att köpa ännu mer.

Om du inte kan skjuta på tillfredsställelsen och disciplinera dig själv från att spendera allting du tjänar kan du inte skapa ekonomisk trygghet. Gör därför budgetering till en livslång vana.

Se även: Hur du spenderar dina pengar rätt för att bli lycklig

5. De saknar långsiktigt tänkande

Det femte skälet till att människor går i pension som fattiga är lika viktigt, om inte viktigare än alla de andra. Det är brist på tidsperspektiv.

I en studie utförd av Dr Edward Banfield vid Harvard University på 1950-talet tittade han på orsakerna varför vissa klättrade uppåt på den socioekonomiska stegen, medans andra stannade kvar. Han ville veta om det gick att förutsäga om en individ eller en familj var på väg uppåt där nästa generation skulle få det bättre ekonomiskt ställt.

All hans forskning ledde honom till en enskild faktor. Det var tidsperspektivet, alltså den mängden tid du tar i beaktande när du planerar din framtid och tar viktiga beslut i ditt liv, samt hur långt du planerar in i framtiden.

Ett exempel på långtidsperspektiv är vanan bland familjer från den övre klassen i England. De registrerar ofta sina barn vid Oxford eller Cambridge så snart barnet föds, trots att han eller hon inte kommer att börja där på arton nitton år eller mer. Föräldrarna som lägger undan några hundra varje månad säkrar dessutom att det finns pengar att betala skolan.

7 sätt hur du blir ekonomiskt oberoende

  • Börja tänk positivt om pengar. Många har från barndomen med sig tankar om att pengar inte är bra eller skapar problem. Tänk inte att pengar inte kan skapa lycka, att bli rik är positivt.
  • Ta fram en målsättning eller skriv om dina nuvarande mål. Sätt ekonomiskt oberoende som ett av målen och specificera exakt vad det innebär för dig. Hur mycket pengar behöver du sparat, som stadig eller som passiv inkomst.
  • Planera nästkommande dag i förväg. Bästa tiden för detta är kvällen innan. Styr även dina utgiftsvanor på liknande sätt. Små utgifter är lika viktigt som ökade intäkter.
  • Koncentrera varje timme, var dag på det mest väsentliga - de viktigaste uppgifterna. Fokus bör ligga på dina finansiella mål.
  • Investera i dig själv. Läs, lyssna, utbilda dig inom området pengar och ekonomi. Resandet till och från jobb och möten är gyllene tillfällen att lyssna på ljudböcker som gör dig smartare och bättre på det du gör.
  • Reflektera. Efter varje viktigt möte eller händelse i ditt, ställ dessa två frågor till dig själv: 

Vad gjorde jag rätt?

Och

Vad kan jag göra bättre nästa gång?

Detta är enligt Brian Tracy ett säkert sätt att slipa dina kunskaper då båda frågorna leder till positiva svar.

  • Var generös mot andra. Behandla alla som om de vore den viktigaste personen i världen. Det leder inte bara till framgång för dig, det gör att andra mår bättre. 

Här har du samma tips där Brian själv förklarar:

Hur ser du på det?

Pengar är ju inte allt. Vilka argument för och emot har du gällande att tjäna pengar och bli ekonomisk oberoende? Låt oss få veta vad du tycker i kommentarsfältet nedan!

Läs vidare: 10 gyllene investeringstips av Warren Buffett

Brian Tracy är författare, föreläsare och affärscoach och en av de främsta inom personlig utveckling och hur man når ekonomisk framgång.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2016-02-08 12:31
Problemet är betydligt djupare än författarens glättiga analys.
När 80 personer äger mer än den fattigaste hälften av världens
befolkning, 3.5 miljarder människor. En procent av världens befolkning
som tjänar mest har högre sammanlagd inkomst än de övriga
99 procenten tillsamman. Orsaken är inte att folk är dumma i huvvet,
lata, oföretagsamma, obeslutsamma o.s.v.

De ekonomiska tungviktarna i Världsekonomiskt Forum i Davos 2015
var mycket bekymrade över ovanstående förhållanden.

Ett paradigmskifte där nyliberalismens bakomliggande orsaker: nya
produktivkrafter, informationsteknik, gör verksamheter, livsområden
och grupper av människor som tidigare stod utan för det kapitalistiska
systemet till gängliga för ekonomisk exploatering. Åldringar, Skolbarn,
Asylsökande, Sjuka… Att slita upp mänskliga verksamheter från dess tidigare
inbäddning i sociala och kulturella sammanhang och exponera dem
på marknaden döps i nyliberal retorik till utveckling och framsteg.

Var och en sin egen lyckas smed- Bara man tar i ordentligt så löser det sig
som Brian Tracy säger. Men den ideologin ligger sedan länge på
marknadsforskningens sophög i Europa
Precis som sker i USA där hederligt folk har 3 jobb för att klara sig.
Inte för att de är dumma i huvvet, lata. oföretagsamma o.s.v.
Se mer...
2015-04-23 11:53
Så Imre, personligt ansvar är inget du förespråkar. Att lägga ansvaret på politikerna anser jag är det värsta man kan göra. Vem som av oss har rätt kan vi se på de människor som väljer den ena eller den andra vägen ;)
2015-04-23 11:34
Den här slags retorik är i sig ganska meningslös. Faktum är att förmögenhetsfördelningen är katastrofal i t.ex. Sverige. En procent av befolkningen c:a 75-80000 personer äger nära nog 40 % av de ekonomiska tillgångarna. Att tro att detta beror på de förmögna individernas framgång och alla andras tillkortakommanden vad gäller personlig målsättning och ambition är naivt. Att historiskt gigantiskt antal personer numera tillhör
gruppen fattiga i Sverige: inkomst c:a 19000:-/mån. o. mindre beror på en undermålig politik som inleddes under Palme,Carlsson,Persson-regeringarna och fullföljdes av alliansen. Det finns all anledning att ta till sig tillgänglig forskning i ämnet nationalekonomi som visar hur läget uppstått för att därifrån försöka finna lösningar. Coaching-trams om att var- och -en- sin- egen- lyckas- smed, och att man kan om man bara vill: d.v.s. lär sig av vad den aktuella gurun på tapeten har att torgföra är bortkastat tankegods. Bra om vi kan slippa sådant här feel-good trams i debatten och mera få läsa om analyser och rapporter från verkligheten.
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.