Om hyresvärden inte lämnar godkännande kan hyresgästen ändå hyra ut sin hyresrätt, om godkännande lämnas av hyresnämnden, men detta under särskilt angivna undantagssituationer som stadgas i 12 kap 39–40 § jordabalken.
Beställ och ladda ner mall direkt
Spara tid och köp vår mall framtagen av specialiserad jurist med lång erfarenhet.
Högsta kvalitet. Enkel att fylla i. Säkert köp med kort, faktura eller swish. Leverans direkt. Nöjd-kund-garanti = pengarna tillbaka om du inte är nöjd.
"Ni håller helt klart vad ni lovar, mallarna är bra!" Advokat Kristofer Hansson på Advokatbyrån Adekvat.
Har du en fråga? Kontakta Patrik Nilsson på 0738-21 10 50 eller skicka ett mejl till patrik@foretagande.se
Mall och instruktioner för förstahandskontrakt har du här.
Vi har även upprättat hyresavtal vid uthyrning av lokal som du har här.
Vid uthyrning av rum i sin egen bostad gäller ibland andra regler, den så kallade – privatuthyrningslagen (lag om uthyrning av egen bostad 2012:978). En sådan mall med instruktioner hittar du här.
Lagen om andrahandskontrakt
Vid uthyrning av bostad genom förstahands- eller andrahandskontrakt gäller 12 kap jordabalken 1970:994, i dagligt tal benämnd ”hyreslagen”. Bestämmelser som strider mot hyreslagen är utan verkan mot hyresgästen. Ändrar man någon del av ett hyreskontrakt bör man därför först efterforska om någon bestämmelse i området finns i hyreslagen, innan man vidtar en ändring.
Viktigt att tänka på är att det bland annat finns regler om uppsägning i hyreslagen och s.k. besittningsskydd. Inom vissa ramar kan andra uppsägningstider bestämmas mellan parterna än de som anges i hyreslagen.
Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresavtalet i förtid gäller de regler som anges i 12 kap 42 § jordabalken 1970:994. Där anges en lista på vilka grunder hyresgästen kan bli uppsagd. Skulle hyresvärden vilja säga upp hyresgästen på grund av försenad betalning av hyra gäller 12 kap 44 § jordabalken.
Vissa andra bestämmelser som vi tycker bör finnas direkt i hyreskontraktet som härrör från hyreslagen har vi infört i denna mall. Där finns även en del andra situationer som kan uppkomma i tvister mellan hyresvärd och hyresgäst. Oftast finns svaren till lösningen av dessa situationer i hyreslagen, kommentarer till hyreslagen och den omfattande praxis som har utvecklats genom Hyresnämnden.
Tips för ett korrekt avtal vid andrahandsuthyrning
Tänk på att du inte får hyra ut din hyreslägenhet i andra hand utan hyresvärdens godkännande. Det finns dock ett undantag - om du har hyresnämndens godkännande (se jordabalken 12 kap 39 - 40 §§). En viktig sak är också vilken hyra du ska ta ut. Din hyra måste vara skälig, annars kan du bli återbetalningsskyldig. Är din lägenhet möblerad kan du få lägga på ett påslag för detta. Utan att gå djupare in på ämnet rekommenderas att du läser igenom informationen på Boupplysningen och att du använder deras kalkylatorer här för att räkna ut skälig hyra. Tänk på att i en skälig hyra får du ta in kostnader som exempelvis hushållsel, avgift till bostadsrättsföreningen och bredband. I kalkylatorn på Boupplysningen summerar du dessa kostnader i rutan för "driftskostnader".
Vad gäller uppsägningstider hänvisas till hyreslagen, se i hyreskontraktet. Vilka uppsägningstider som gäller framgår av 12 kap 4 § och är som följer:
Hyresavtal som gäller för obestämd tid kan, om inte längre uppsägningstid har avtalats, sägas upp för att upphöra att gälla:
1. vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen, när avtalet avser en bostadslägenhet, eller
2. vid det månadsskifte som inträffar närmast efter nio månader från uppsägningen, när avtalet avser en lokal.
Skall ett hyresavtal för bestämd tid sägas upp för att upphöra att gälla och är inte längre uppsägningstid avtalad, skall uppsägningen ske senast:
1. en dag i förväg om hyrestiden är längst två veckor,
2. en vecka i förväg om hyrestiden är längre än två veckor men längst tre månader,
3. tre månader i förväg om hyrestiden är längre än tre månader och det är fråga om en bostadslägenhet,
4. tre månader i förväg om hyrestiden är längre än tre månader men längst nio månader och det är fråga om en lokal,
5. nio månader i förväg om hyrestiden är längre än nio månader och det är fråga om en lokal.
Observera att i klausul 10 får hyresvärden skriva in de särskilda ordningsregler som gäller för boendet. Detta kan med fördel tas in i en bilaga. Samma gällande flyttstädning enligt klausul 11 - det kan vara bra att vara väldigt noggrann med att ange exakt vad en fullgod flyttstädning innebär. Detta kan också med fördel tas in i en bilaga.
I klausul 5 om hyresbelopp står det att hyran ska vara betald i slutet av månaden. Men du kan givetvis ändra klausulen om du vill att hyran ska betalas 1 månad i förskott exempelvis. I klausul 5 finns även en bestämmelse om deposition om du vill att hyresgästen ska lämna detta. I klausul 12 finns övriga bestämmelser, där kan ni ta in något som inte tagits upp i mallen.
Beställ och ladda ner mall direkt
Spara tid och köp vår mall framtagen av specialiserad jurist med lång erfarenhet.
Högsta kvalitet. Enkel att fylla i. Säkert köp med kort, faktura eller swish. Leverans direkt. Nöjd-kund-garanti = pengarna tillbaka om du inte är nöjd.
"Ni håller helt klart vad ni lovar, mallarna är bra!" Advokat Kristofer Hansson på Advokatbyrån Adekvat.
Har du en fråga? Kontakta Patrik Nilsson på 0738-21 10 50 eller skicka ett mejl till patrik@foretagande.se