Den Arlaanställda fortsätter: "Sunt förnuft säger att man inte ska ge korna ett ämne som kräver andningsmask och skyddskläder."
Mjölkbönderna är i beroendeställning och har därför svårt att gå emot Arla.
Bovaer, EFSA & EU
Bovaer är ett fodertillskott utvecklat för att minska metanutsläppen från idisslare som kor. Den aktiva substansen, 3-nitrooxypropanol (3-NOP), hämmar enzymet metyl-koenzym M-reduktas i kornas matsmältningssystem, vilket minskar metanproduktionen.
Bovaer har enligt forskaren Rebecca Danielsson på Sveriges lantbruksuniversitet inte godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) men skriver i en kommentar att EU-kommissionen har godkänt preparatet.
"Bovaer är godkänt av EU-kommissionen. EFSA i sig godkänner inget, de sammanställer resultat, utifrån studier, i en rapport och kommer med ett yttrande. Sen är det EU-kommissionen som tar beslut om godkännande eller ej."
Några långtidsstudier på om tillsatsen orsakar biverkningar på djur och människa finns inte.
Microsofts grundare Bill Gates och Amazons grundare Jeff Bezos har båda investerat i företaget som utvecklar Bovaer, skriver Epoch Times.
Missa inte: Vem granskar Källkritikbyrån? Från pandemin till Bovaer
Konsumentkritik och oro
Det kontroversiella beslutet har mötts av kraftiga reaktioner, särskilt efter att mjölk från gårdar i Storbritannien, där tillskottet redan används, börjat säljas. Enligt den anställde stängdes kommentarsfunktionen på Arlas X-sida efter att över 12 000 kommentarer inkommit.
– På något sätt kommer det att drabba konsumenten. Det är en klimatkarusell som blint går ut på att nå fossilfrihet, säger personen och menar att många konsumenter uttrycker oro över att tillskottet kräver skyddskläder och andningsmask vid hantering.
Facebook har också varit fullt av inlägg kopplat till Arla och Bovaer.
Arlas egen Facebooksida fylldes snabbt med arga kommentarer och företaget har valt att radera alla egna inlägg gjorda under 2024.
Arla försvarar beslutet
Max Wallenberg, presschef på Arla, betonar att beslutet är en viktig del i företagets hållbarhetsarbete, skriver Epoch Times.
– Vi förstår oron när saker flimrar förbi i sociala medier. Men vi kommer aldrig att göra något som påverkar djurens välmående eller mjölkens kvalitet negativt, säger han och hänvisar till interna tester som visar att Bovaer inte lämnar rester i mjölken.
Ekonomiska utmaningar
En av de stora utmaningarna är den ökade kostnaden för produktionen. Diskussioner pågår om huruvida kostnaden ska bäras av konsumenterna, bönderna eller via statligt stöd, liknande det som övervägs i Danmark.
– Bönderna har små marginaler, så fler behöver dela på kostnaderna, säger Wallenberg.
Samtidigt visar erfarenheter från andra mejerier att konsumentintresset för klimatvänlig mjölk är svalt. Norrmejeriers klimatmjölk "Norrlogisk", lanserad 2023 med Bovaer, har blivit en marginell produkt trots högre pris och marknadsföring. Även Valio har gjort tester med Bovaer, skriver Epoch Times, men har ännu inte valt att använda Bovaer i någon specifik produkt.
Trots motståndet fortsätter Arla sin satsning och planerar att introducera Bovaer i Sverige på ett begränsat antal gårdar.
Konsumenternas mottagande återstår att se men just nu ser det ut som att intresset för att mata djur med giftiga kemikalier för att de ska fisa mindre, och på så vis rädda oss från ett "klimathot" verkar svalt.
-med tanke på utvecklingen så borde alla bönder som för tillfället låter sälja sina produkter till Arla allvarligt se över sin verksamhet och fundera på andra alternativ.
Succesiv avverkning av boskapet, gå i konkurs och sedan starta upp en ekologisk bondgård efter den tragiska branden. Se mer...
På kommissionens vägnar
Ursula VON DER LEYEN
Ordförande
På kommissionens vägnar
Ursula VON DER LEYEN
Ordförande
Det är bra att veta.
Skåne mejerier, västgöta, norrmejerier - har ingen aning om vad de gör.
Definitivt sista paketet från arla inhandlat dårå.